x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni

de Florin Condurateanu    |    20 Ian 2021   •   06:08
Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras mai de mult semnalul de alarmă: în noul mileniu, depresia va face ravagii, boală vicleană cu consecinţe până la sinucideri.


 

Marele campion american Michael Phelps este o legendă, a cucerit cele mai multe medalii olimpice din toate timpurile. Adulat, plin de satisfacţii şi de bani, totuşi, uriaşul campion nu scapă de o depresie complicată de 3 ani, pică în episoade depresive cu gânduri negre, inclusiv de suicid, chiar dacă nu are griji. Nevasta şi cei trei copii nu mai ştiu cum să-l înveselească, să-l scoată din însingurare. Depresia este vicleană, nu se manifestă prin crize de nervi, cu irascibilitate şi explozii, depresia îl goleşte pe bolnav de interes pentru tot ce e în jur, îl lasă indiferent şi față de vechile lui hobby-uri. Depresivul se închide la el în cameră precum supercampionul Phelps, îşi clamează inutilitatea vieţii lui, se declară singurul vinovat de toate relele, scumpirea angaralelor, notele slabe ale copiilor. Acuză darea peste cap a organismului, are mereu senzaţia de greaţă, de respiraţie anevoioasă, insomnii. Medicii, de altfel, evaluează gradul depresiei şi după aceste derapaje ale funcţionării fiziologice ale subansamblelor organismului. Când depresivul ba râde, ba plânge e vorba de boală bipolară, mai periculoasă. Cei din familie, colegii, apropiaţii au un rol foarte important, ei trebuie să sesizeze aceste însingurări, aceste întristări şi să-l convingă pe bolnav să meargă la psihiatru. Tratamentele zilnice cu pilule nu mai aduc o stare de abulic, de ceaţă în minte, de incapacitate a concentrării nici măcar să conducă maşina. Nu dau dependenţă accentuată aceste medicamente noi antidepresive. Şi, apoi, terapia medicamentoasă în depresie se însoţeşte de psihoterapie, cu un psiholog. După câteva săptămâni, depresivul simte o îmbunătăţire, dar este periculos să oprească cu de la sine putere tratamentul, depresia revine cu crize mai dese şi mai greu de înlăturat.

 

Tratamentul pentru depresie se urmează conştiincios cel puțin 6 luni, pentru a rări crizele depresive şi intensitatea lor. 

 

 

×
Subiecte în articol: depresia