x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Bronzul la solar = cancer de piele!

Bronzul la solar = cancer de piele!

de Gina Matei    |    04 Aug 2009   •   00:00
Bronzul la solar = cancer de piele!
Sursa foto: /iSTOCK

Bănuielile au devenit certitudine: bronzatul la solar produce cancer. Mesajul este lansat de la înălţimea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Argumentele sunt alarmante, culmea ele sunt cunoscute, dar frecvent ignorate.



Reluăm totuşi câteva argumente care ar trebui să ne pună pe gânduri. Solarele folosesc raze extrem de puternice: ultravioletele lor sunt de 15 ori mai intense comparativ cu cele ale soarelui de la orele prânzului, în zona mediteraneană. Bronzatul la solar timp de 20 de minute este echivalent cu o zi întreagă de plajă.

Dependenţă
În ultima perioadă, cancerul de piele este printre cele mai frecvente forme de cancer şi aproape 90% dintre cazuri sunt legate direct de expunerea la radiaţiile ultraviolete. Riscul este mai mare în cazul persoanelor care abuzează. Este greu de crezut, dar persoanele care încep astfel de şedinţe devin din ce în ce mai dornice să aibă o piele cât mai închisă la culoare şi fac dependenţă de solar. Pentru aceste persoane, riscul de a face cancer de piele este mult mai ridicat. Efectele negative ale solarului sunt cumulative. Ele nu se "văd" imediat, ci în timp.

La aceste avertismente semnalate de OMS se adaugă cele precizate de Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la centrul medical Miko Med: "Multe persoane consideră că un avantaj al expunerii la solar este întărirea sistemului imunitar. Dimpotrivă, expunerea prelungită determină scăderea imunităţii, producându-se efectul nedorit de uscare a pielii", precizează aceasta.

Pe lângă uscarea rapidă şi exagerată a pielii, expunerile la solar favorizează şi îmbătrânirea prematură a pielii. Şi părul se poate degrada mult mai uşor. Tocmai de aceea, trebuie protejat de o cască specială.

Mai periculoase ca ţigările şi alcoolul

Cercetările publicate în ultimul număr al revistei medicale Lancet Oncology dezvăluie că şedinţele de ultraviolete cresc riscul de cancer cu 75% la adulţi, dar mai ales la copii şi la tineri. "Solarele sunt trecute pe aceeaşi listă cu ţigările sau alcoolul, când vine vorba despre cele mai periculoase produse ce dezvoltă cancerul", avertizează Beatrice Secretan, purtătorul de cuvânt al Centrului Internaţional al Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

GREŞELI. Circulă ideea potrivit căreia şedinţele la solar au efect antidepresiv. Fals! Deoarece solarul n-are nimic în comun cu plaja la malul mării, care într-adevăr contribuie la atenuarea stărilor depresive. Se mai spune că şedinţele la solar ne pregătesc pentru expunerile la soare din timpul vacanţei de vară. Fals! În mod corect, acomodarea pielii cu razele solare se face progresiv: evitând expunerea la soare între orele 11:00 şi 17:00.

×