x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum să prelungeşti cât mai mult timp bronzul

Cum să prelungeşti cât mai mult timp bronzul

02 Sep 2019   •   12:09
Cum să prelungeşti cât mai mult timp bronzul
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

După ce, în vacanţă, ai făcut tot ce-ţi stătea în putinţă ca să obţii un bronz frumos, întoarcerea acasă înseamnă un ten tot mai palid, tot mai tern. Patru, cinci duşuri şi s-a dus nuanţa arămie cu care te mândreai atât! Iată câteva trucuri simple care te ajută să-ţi menţii bronzul un timp mai îndelungat.

Bronzul este reacţia de apărare a pielii la o agresiune solară care nu depăşeşte un anumit prag. Ca să-l păstrezi, trebuie să te hidratezi bine, să-ţi protejezi epiderma şi să încetineşti cât poţi de mult procesul natural de descumare (pierderea stratului superficial al epidermei). Alimentaţia este şi ea importantă în acest proces.

*Pielea se reînnoieşte periodic, iar straturile superficiale sunt eliminate progresiv. Ca să limitezi descuamarea, trebuie să bei suficientă apă zilnic şi să-ţi hidratezi tenul şi corpul bine, dimineaţa şi seara, folosind un gel de duş de calitate, o cremă hidratantă sau un ulei hrănitor.

*Poţi să continui să foloseşti loţiunea după plajă pe care ai folosit-o cât ai fost în concediu, care creşte aderenţa celulelor superficiale ale pielii. Ai grijă însă să alegi produse separate pentru corp şi pentru ten.

*Chiar dacă vrei să încetineşti descuamarea, trebuie totuşi să scapi de celulele moarte ale pielii. Exfoliază cu blândeţe pielea, o dată pe săptămână, folosind un scrub natural pe bază de miere şi zaţ de cafea.

*Când faci duş, nu freca pielea prea energic şi nici nu folosi o mănuşă exfoliantă. Aceasta, fiind abrazivă, va accelera eliminarea celulelor superficiale.

*Ai voie să trişezi un pic, aplicând pe piele, o dată la trei zile, o loţiune autobronzantă.

*Suplimentele alimentare, pe bază de vitamina C şi de caroteni, luate în fiecare dimineaţă timp de două săptămâni, pot fi de ajutor. Însă, cel mai bine e să începi cura înainte de a pleca în vacanţă. În loc de suplimente, poţi introduce în meniul zilnic alimente bogate în beta-caroten: morcovi, roşii, caise, pepene galben. Beta-carotenul este transformat în ficat în vitamina A, care intervine în numeroase funcţiuni ale organismului, cum ar fi regenerarea ţesuturilor sau întărirea sistemului imunitar. Cura cu alimente bogate în beta-caroten nu trebuie să depăşească o lună jumătate, iar porţiile trebuie să fie moderate.

*Dacă vrei să te epilezi, nu folosi aparatul de ras timp de câteva săptămâni. Utilizează doar epilatorul electric.

Cei care vin din vacanţă pot fi tentaţi să continue să se expună razelor solare cu orice preţ, pentru a-şi păstra bronzul. Dermatologii nu recomandă însă asta, fiindcă expunerea exagerată la soare atacă pielea în profunzime, afectându-i, în timp, structura elastică şi accelerând procesul de îmbătrânire.

 

 

 

 

 

×