x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Dieta alcalină? Organismul își reglează singur PH-ul

Dieta alcalină? Organismul își reglează singur PH-ul

de Oana Portase    |    27 Noi 2017   •   20:50
Dieta alcalină? Organismul își reglează singur PH-ul
Sursa foto: Josep M Suria

Dietele clasice nu mai sunt la modă, în ultimii ani apărând tot felul de meniuri pentru slăbit care mai de care mai ciudate. Mai multe vedete de la Hollywood spun că slăbesc cu diete pe bază de mâncare de bebeluşi, diete cu grăsimi sau dacă îşi pun unt în cafea. Recent, o nouă dietă şi-a făcut apariţia în lumea celor care vor să dea câteva kilograme jos: dieta alcalină.

Dieta alcalină promite că îţi reglează pH-ul organismului, că vei slăbi şi vei avea mai multă energie. Consumul de produse acide ar duce la un dezechilibru în organism care poate cauza mai multe probleme de sănătate, de la boli ale stomacului până la cancer.

 

EXEMPLE DE ALIMENTE ALCALINE

Fructe: banane, pere, smochine, avocado, portocală, mango, pere, nucă de cocos

Legume: morcovi, ardei, varză, salată verde, fasole, dovlecei, pepene verde, castraveţi, ţelină, anghinare, ridichi, hrean, usturoi, broccoli, ceapă, ghimbir, alge marine, cartofi, roşii, conopidă, varză, coriandru

Alte alimente: ceai verde, castane, mac, ulei de in, ulei de măsline, ulei de cocos, busuioc, orz, secară, lapte de soia, sare de mare, oţet de mere, mei

Nu toţi specialiştii cred în această dietă care promite să facă minuni. „După părerea mea, dieta alcalină este încă una dintre nenumăratele aberaţii pe care le vedem la ora actuală pe piaţa nutriţională şi care fac ca oamenii pur şi simplu să fie debusolaţi, să nu mai ştie ce să mănânce sănătos, nesănătos, ce să evite, ce să aleagă pur şi simplu. Şi asta pentru că ignoră un adevăr fundamental, anume faptul că organismul nostru are nişte mecanisme foarte precise prin care reglează pH-ul mediului intern între limite foarte strânse. Deci noi ştim că pH-ul mediului intern este uşor alcalin. La asta contribuie o grămadă de mecanisme foarte, foarte fine, reglate la centimă. Un rol central îl joacă rinichiul, de asemenea şi ficatul e important. Ce mâncăm într-adevăr contează. Şi chiar dacă există foarte mici variaţii, în funcţie de dietă, acestea sunt neutralizate foarte rapid. Pentru că altfel se ajunge la probleme de sănătate extrem de grave cum vedem în acidocetoza diabetică sau afecţiuni renale foarte serioase”, spune Corina Zugravu, medic nutriţionist.

 

Echilibrul este cheia

Organismul nostru ştie să facă rapid anumite reglaje, spun specialiştii. Astfel că nu ajungem la acidoză metabolică sau la alcaloză metabolică numai din cauza alimentaţiei necorespunzătoare. Este adevărat că o alimentaţie bogată în produse de origine animală, mai ales bogată în carne, este uşor acidifiantă, dar aceste schimbări sunt de fapt imperceptibile pentru că organismul nostru neutralizează rapid schimbările.

 

CE PROMITE DIETA

- reglarea pH-ului organismului

- detoxifiere

- scăderea în greutate

- prevenirea unor boli

- mai multă energie

 

Cheia este din nou în echilibru. Specialiştii spun că mâncatul echilibrat - suficiente zarzavaturi, suficiente fructe – este de fapt dieta ideală. Apariţia unor astfel de diete precum cea alcalină ţine şi de marketing, dar şi de psihologia noastră. „Cred că lucruri de genul acesta apar pur şi simplu pentru că într-o epocă în care medicina a progresat atât de mult sunt totuşi lucruri pe care nu le ştim. De exemplu, pe toţi ne preocupă ce determină cancerul, încă nu ştim. Sunt lucruri care încă nu pot fi explicate. În al doilea rând, ştim în acelaşi timp că în foarte multe boli cronice degenerative dieta este un factor care poate fi schimbat în sens pozitiv. În felul ăsta ne îmbolnăvim mai târziu de inimă, scădem incidenţa unor tipuri de cancer şi lucruri de genul acesta. Dacă îi spui cuiva: mănâncă echilibrat, din toate câte puţin, variază, cu multe vegetale, o să spună că nu eşti normal. Dacă îi spui omului să urmeze o dietă aberantă, să bea bicarbonat, să bea un pahar de apă caldă şi alte nebunii, chestia asta o să funcţioneze şi ca placebo şi o să-l facă să fie şi mai atent la alimentaţie”, crede medicul nutriţionist.

 

O dietă alcalină nu va face minuni peste noapte. Dacă mănânci sănătos, cu siguranţă vei simţi că ai mai multă energie şi vei da câteva kilograme jos.

 

CALEIDOSCOP

Bicicleta electrică pliabilă

Jolt este o bicicletă electrică pliabilă care va fi scoasă pe piaţă la un preţ accesibil. Bicicleta nu are nevoie de asamblare şi are un motor puternic şi o baterie litiu-ion. Fără să pedalezi, poţi merge cu bicicleta aproape 50 de kilometri. Jolt poate fi comandată acum pentru 400 de dolari, însă după lansarea în piaţă va costa 2.000 de dolari.

 

All Controller

O firmă din Canada scoate pe piaţă un controller universal pentru jocuri. All Controller poate fi folosit şi pentru jocuri pe laptopuri, tablete sau telefoane, nu doar pe console. Se poate conecta la orice sistem de operare sau model de consolă. All Controller costă 65 de dolari

 

Avionul de hârtie cu motor

 

Pentru cei melancolici, dar iubitori de tehnologie au apărut trusele care te ajută să-ţi transformi avioanele de hârtie în gadgeturi. Modulul pe care îl ataşezi pe avion se conectează la o aplicaţie din telefon cu ajutorul căreia îl poţi ghida. Power Up Dart costă aproximativ 70 de dolari.

 

×
Subiecte în articol: dieta alcalina