x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Încrustaţii dentare – alternativă la plombele clasice.

Încrustaţii dentare – alternativă la plombele clasice.

06 Iun 2011   •   21:00
Încrustaţii dentare – alternativă la plombele clasice.

Atunci cand va confruntati cu aparitia unei carii, solutia de tratament existenta nu este neaparat obturatia coronara (plomba). Medicul stomatolog va poate propune ca alternativa la plomba clasica o solutie mult mai moderna si mai rezistenta: realizarea unei incrustatii dentare.

In laborator
Incrustatiile dentare sunt foarte asemana­toare plombelor, diferenta principala dintre acestea constand in faptul ca, spre deosebire de plombe, care sunt realizate de medicul stomatolog in cabinetul stomatologic, incrustatiile dentare sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara. Desi tehnica realizarii incrustatiilor este folosita de multi ani in tarile dezvoltate, la noi este o va­rianta de tratament aplicata mai rar. Principalul motiv pentru care stomatologii nu recomanda incrustatiile este determinat de costul mai ridicat comparativ cu cel al unei plombe (aproximativ de cinci-sase ori). O alta motivatie ar fi lipsa de experienta a medicului in realizarea incrustatiilor. Nu trebuie neglijat faptul ca, daca in cazul plombei, aceasta este realizata in cabinetul de stomatologie intr-o sedinta obisnuita de 15-60 minute (in functie de complexitatea lucra­rii), pentru realizarea unei incrustatii sunt necesare, de regula, doua sedinte. In prima sedinta, medicul stomatolog indeparteaza tesuturile caria­te ale dintelui, amprenteaza dintele curatat de carie si trimite amprenta la laboratorul de tehnica dentara. Pacientul pleaca acasa cu o obturatie (plomba) provizorie. Peste doua-trei zile revine la o a doua sedinta in cabinetul de stomatologie. De data aceasta pleaca acasa cu incrustatia fixata definitiv.

Doua tipuri: inlay si onlay
Inlay-ul este o piesa de reconstructie care reface, de obicei, distructii ce afecteaza unu-doi pereti dentari. Este recomandat mai ales in cazul cariilor interproximale, care afecteaza spatiile dintre dinti (interdentare) cu distructii mai intinse de 1 mm. In cazul acestor tipuri de carii care evolueaza la nivelul spatiilor interdentare, neajunsul principal al variantei clasice de tratament cu plomba consta in faptul ca, din cauza lipsei de acces in acele spatii foarte inguste, medicul nu poate reconstrui perfect conturul original al dintelui si punctul de contact dintre dintele afectat si vecini. Din aceasta cauza, in zona plombelor dintre dinti, in zone care sunt mai retentive decat cele apartinand dintilor fara plombe, vor stagna mereu resturi alimentare care intra in putrefactie si, astfel, apar noi carii pe langa plombe. Tot din cauza stagnarii alimentelor apare si inflamatia papilei (gingia interdentara).

In cazul inlay-ului, acea zona dintre dinti poate fi reprodusa perfect datorita multor factori. Tehnicianul lucreaza pe un model din gips care reproduce cu fidelitate gura pacientului. Daca in cabinetul de stomatologie durata unei sedinte de reali­zare a unei plombe este limitata de imposibilitatea pacientului de a tine gura larg deschisa mult timp, de exis­tenta fluidelor din cavitatea bu­cala (saliva si uneori sange in cazul afectiunilor gingivale), de numarul mare de programari etc., in cazul inlay-ului acesta poate fi realizat fara nici o graba, tehnicianul putand sa acorde tot timpul necesar exe­cutarii reconstructiei. Un alt avantaj al inlay-ului este acela ca poate fi realizat din materiale mult mai rezistente decat plomba (portelan, aur) si de aceea este foarte indicat ca alternativa la plombele mai mari, mai putin rezistente in timp. Inlay-ul este aplicat si cimentat in cavitatea dentara curatata anterior.

DIFERENTE. Onlay-ul reface, spre deosebire de inlay, o suprafata dentara distrusa mai mare, respectiv 2-3, maximum 4 din cei 5 pereti ai unui dinte. Sunt indicate in distructii dentare de maximum 60% din coroana unui dinte vital. Rezistenta mare face ca aceasta solutie sa fie ultima inainte de realizarea unei coroane. Avantajul acestei solutii in comparatie cu coroana dentara este acela ca in cazul onlay-ului este pastrata vitalitatea dintelui (nu se scoate nervul). Un alt avantaj este si faptul ca in cazul onlay-ului este pastrata mai mult din struc­tura originala a dintelui in compa­ra­tie cu imbracarea dintelui cu o co­roa­na. Din cauza ca onlay-ul acopera o portiune mare din dinte, el mai este numit si coroana partiala.

Doctor Raul Paraschivescu
Stomatologie generala
Competenta Implantologie/Chirurgie/BMF
Velvet Dental Clinics

×
Subiecte în articol: stomatologie plombe încrustaţii dentare