x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Mituri şi adevăruri despre lapte

Mituri şi adevăruri despre lapte

de Irina Cristea    |    01 Apr 2011   •   15:48
Mituri şi adevăruri despre lapte
159231-12-13-3.jpgLaptele integral are mai mult calciu şi vitamina D sau cel crud e mai bun decât cel pasteurizat sunt doar câteva „mi­turi” despre lapte. Le numesc „mi­turi” nutriţioniştii consultaţi de re­vista Good Housekeeping. Tot ei le-au pre­gă­tit cititorilor răspunsuri la cele mai im­­portante întrebări legate de proprie­tă­ţiile laptelui şi de beneficiile pentru să­nătate.

Mit: Laptele integral e mai bogat în calciu decât cel degresat.
Adevăr: Nu tocmai. „O cană de lapte in­tegral conţine, de fapt, cu 23 de grame mai puţin calciu decât o cană de lapte de­gresat”, potrivit Good Housekeeping.

Mit: Laptele crud este mai sănătos decât varianta pasteurizată.
Adevăr: E o abordare riscantă. Cei care susţin această teorie înzestrează laptele crud şi cu alte proprietăţi, unele vecine cu miracolul: vindecă eczeme, sindromul colonului iritant sau alte afecţiuni. „Nu există însă confirmări ştiinţifice ale acestor proprietăţi ale laptelui crud. Prin urmare, dacă vrei să eviţi să contractezi diverse boli infecţioase, e mai bine să cumperi lapte trecut prin procesul de pasteurizare. Acest proces ucide bacteriile nocive, în timp ce substanţele nutritive din lapte rămân intacte”, notează sursa citată.

Mit: Laptele integral conţine cea mai mare cantitate de vitamina D.
Adevăr: Lucruile nu stau chiar aşa. Cantitatea de vitamina D din lapte este limitată la 100 IU per cană, adică mai puţin decât se regăseşte în laptele de soia. Ce trebuie însă reţinut este că atât laptele de soia, cât şi cel de vacă sunt excelente surse de vitamina D.

Mit: Laptele de migdale este un substitut excelent pentru cel de vacă.
Adevăr: Nu dacă ne referim la conţinutul de proteine. „Într-o cană de lapte de vacă avem 8 grame de proteine. Asta înseamnă o cantitate mai mare decât cea conţinută într-un ou fiert tare. Laptele de migdale conţine doar un gram de proteine. E adevărat, migdalele, ca atare, sunt bogate în proteine, însă principalul ingredient din laptele de migdale este totuşi apa”, explică specialiştii americani.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos