x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Unde găseşti sursele bune de antioxidanţi

Unde găseşti sursele bune de antioxidanţi

05 Mai 2020   •   18:30
Unde găseşti sursele bune de antioxidanţi

Despre compuşii cu proprietăţi antioxidante circulă o serie de mituri: mulţi îi văd ca panaceul care apără de boli, alţii îi văd ca fiind elixirul tinereţii fără bătrâneţe.

 

Se crede că antioxidanții au efecte benefice în organismul uman şi se fac studii în acest sens. Dar care este acțiunea de bază a antioxidanților? Ei sunt importanți pentru că neutralizează radicalii liberi, adică moleculele instabile care pot provoca mutații ale ADN-ului. Dar, deși prezența radicalilor liberi a fost legată de apariția unor afecțiuni serioase, precum boli cardiovasculare și cancer, nu înseamnă automat că toți radicalii liberi sunt dăunători.

Deci nu prezenţa radicalilor liberi e periculoasă, ci acumularea lor în organism în cantităţi mari – o cauză fiind noxele din aer, spre exemplu, sau expunerea exagerată la soare. Când radicalii se concentrează în cantitate mare, doar antioxidanţii reuşesc să neutralizeze excedentul.

Conform unui alt mit, toţi antioxidanţii sunt la fel. De fapt, există 8.000 de compuși naturali cu efect antioxidant, însă nu toți acţionează în același mod. Fiecare are o anumită specializare, prin urmare, e nevoie să-i furnizezi organismului o largă varietate din aceste molecule, ceea ce se obține printr-o dietă bogată în substanţe nutritive. Şi nu, nu-i obţii doar din fructe. Mai toate produsele comestibile sunt sursă de antioxidanţi, de la cereale integrale la fasole şi struguri roşii.

 

Resveratrolul, polifenol cu efect antioxidant, este prezent în compoziţia murelor, a alunelor americane – dar şi în must şi în vinul roşu. Blochează acţiunea unei enzime care controlează stresul, arată studiile.

 

Alimente fortificate

Antioxidanții sunt atât de populari, încât o mulțime de producători își fortifică produsele cu suplimente de acest tip. De multe ori, fără să fie necesar – raţiunile ţin, pur şi simplu, de politica de marketing. Alimentele fortificate nu furnizează însă toate tipurile de antioxidanţi de care are nevoie organismul, sursa lor cea mai bună fiind alimentele naturale, din cele mai diverse. Prin urmare, o dietă variată şi bogată în compuşi nutritivi este cheia stării de bine.

×