x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Idei de mâncăruri numai bune de luat la pachet

Idei de mâncăruri numai bune de luat la pachet

de Oana Portase    |    26 Sep 2019   •   11:30
Idei de mâncăruri numai bune de luat la pachet

Programul încărcat şi mâncatul la ore nepotrivite duc la dereglarea metabolismului. Aşa apar kilogramele în plus şi imunitatea scăzută. Pe lângă problemele de sănătate, mâncatul la birou duce şi la probleme financiare. Dacă tragem linie la sfârşit de lună, o să descoperim că cheltuim prea mulţi bani pe mâncare comandată şi cafele. Soluţia ideală ar fi reînvierea sufertaşului. Mâncăm mai sănătos şi facem economii.

 

Mulţi fug de ideea de a-şi lua mâncare la pachet pentru că au impresia că trebuie să gătească zilnic preparate complicate. Lucrurile nu stau chiar aşa. Cu puţină organizare şi determinare, o să gătiţi cel mult două zile pe săptămână pentru a avea câteva pachete numai bune de luat la muncă.

Mic dejun sănătos

Ovăz cu fructe

Pune seara la înmuiat în lapte sau apă fulgi de ovăz. Dimineaţa adaugă puţină miere, nuci, bucăţi de banane şi afine. Pentru aromă, poţi pune un strop de esenţă de rom sau ce gust preferi. Ca să fie totul mai uşor, pregăteşte încă de duminică seara bananele şi afinele (sau ce fructe vrei să consumi) şi pune-le în punguţe la congelator. Pregăteşte porţii pentru câte zile vrei să consumi acest mic dejun. Dimineaţa vei avea totul pregătit şi porţionat.

 

Omletă cu legume

Dacă ai timp dimineaţa, pregăteşte rapid o omletă sănătoasă şi săţioasă. Pune în ouă ce combinaţie de legume şi verdeţuri vrei: ardei, ceapă, mărar, piper, brânză. Combinaţiile sunt infinite. Pune în caserolă lângă omletă şi câteva roşii cherry şi o felie de pâine integrală.

Celebrele wrapuri

Adică lipii cu orice vrei tu. Unge câteva lipii cu o cremă de brânză sau peşte, rade un morcov şi adaugă câteva frunze de salată sau spanac, şuncă şi caşcaval. Rulează-le şi vei avea două wrapuri la preţuri mai mici decât în magazine şi care îţi vor ţine de foame.

Ouă şi avocado

O variantă simplă este să-ţi pui într-o caserolă două ouă fierte, avocado tăiat, roşii, castraveţi şi câteva cubuleţe de brânză. Poţi adăuga o felie de pâine integrală şi vei avea un mic dejun sănătos care îţi va da energie.

Atenţie la fibre

Fibrele sunt recomandate pentru o digestie echilibrată şi un tranzis intestinal bun, însă un consum prea mare poate duce la balonări şi dureri abdominale.

Prânz sănătos şi gustos

Dumincă seara îţi poţi găti câteva mâncăruri pe care să le iei cu tine la muncă toată săptămâna. De exemplu, poţi pregăti rapid paste cu ton, pui şi cartofi la cuptor. Două zile din săptămână îţi poţi lua paste cu tine, alte două zile pui şi cartofi, iar în una din zile poţi face o combinaţie de paste cu pui sau cartofi simpli alături de care mai pui legume. Variantele sunt multe. Trebuie să ai puţină imaginaţie şi răbdare. Dacă nu te deranjează să mănânci zilnic la prânz acelaşi lucru, atunci stabileşte un meniu săptămânal, duminica găteşte pentru toată săptămâna şi apoi pregăteşte caserole pe care să le ţii în frigider sau congelator în funcţie de ce mâncare consumi. Poţi face combinaţii de orez cu cărnurile preferate, cartofi, paste etc.

Nu uita de gustări

Gustările ne ajută să ne păcălim stomacul atunci când ne e foame dar sunt şi o sursă ideală pentru anumite vitamine. Pregăteşte-ţi punguţe pentru fiecare zi cu câteva dintre gustările tale preferate şi combină-le.

Exemplu de meniu pentru o săptămână

Luni

Mic dejun: ovăz cu fructe şi nuci

Gustare: un măr

Prânz: piept de pui la cuptor, cartofi la cuptor, roşii cherry

Marţi

Mic dejun: omletă cu legume

Gustare: baton cu cereale

Prânz: paste cu ton

Miercuri

Mic dejun: wrap cu cremă de brânză, morcov ras, salată şi carne de curcan

Gustare: migdale

Prânz: ce a rămas din cartofii la cuptor la care adaugi roşii şi castraveţi, aromate cu ulei de măsline şi condimente

Joi

Mic dejun: smoothie de fructe

Gustare: morcovi feliaţi, nuci

Prânz: la pastele cu ton adaugă nişte avocado şi bucăţile de carne rămase de la pui

Vineri

Mic dejun: ouă fierte, roşii, castraveţi, avocado

Gustare: iaurt degresat

Prânz: peşte şi broccoli la grătar

Ce le punem copiilor în ghiozdan

Încearcă să renunţi la celebrul sendviş cu unt şi şuncă. Este varianta cea mai simplă, însă există alternative la fel de simple. Lipiile cu carne de pui sau de curcan, sendviş cu ou fiert şi legume sau sendviş cu ton sunt alternative uşoare şi sănătoase.

Idei de sendvişuri sănătoase pentru copii

Sendviș cu ton, avocado, morcovi

Sendviș cu ou fiert și legume

Sendviș cu dovlecei la grătar, brânză și mărar

Sendviș cu frunze de spanac, ridichi, brânză sau caşcaval

 

 

OANA PORTASE

 

 

 

 

×