x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie 20 de medicamente pe care nu trebuie să le combini niciodată cu alcool

20 de medicamente pe care nu trebuie să le combini niciodată cu alcool

20 Apr 2018   •   11:04
20 de medicamente pe care nu trebuie să le combini niciodată cu alcool

Combinația de alcool și pastile nu este cea mai potrivită, iar acest lucru este știut, însă ce se întâmplă dacă ignorăm acest fapt? „Alcool poate inhiba sau amplifica efectele medicamentului într-un mod necontrolat și imprevizibil”, spune medicul Kristine Arthur de la centrul medical MemorialCare Orange Coast din Fountain Valley, California, potrivit Prevention.

Consecințele care vin din combinarea alcoolului cu pastilele pot varia de la minore la fatale.

1. Medicamente pentru răceală și alergie

Strănuturile apărute primăvară te pot duce spre medicamente pentru alergii, despre care se știe că interacționează slab cu alcoolul. Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA), combinarea unor astfel de medicamente cu alcoolul te pot face să te simți amețit.

2. Medicamente pentru angină pectorală

Dacă experimentezi dureri pectorale, doctorul îți poate prescrie un medicament pentru prevenire infarctului. Nu consuma alcool în timp ce iei aceste medicamente. „Combinarea alcoolului cu medicamentele pentru dureri pectorale poate cauza scăderea periculoasă a tensiunii arteriale sau un ritm anormal al inimii”, potrivit medicului Kristine Arthur.

3. Medicamente pentru anxietate

Combinarea de alcool cu benzodiazepine poate duce la simptome care îți pun viața în pericol. Te poți simți amețit, poți avea dificultăți la respirare, tulburări ale controlului motor, comportament neobișnuit sau probleme de memorie

4. Medicamente pentru artrită

Dacă iei medicamente pentru artrită, trebuie să știi că acestea sunt medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, care pot duce la ulcer, sângerări stomacale și la insuficiență hepatică. În combinație cu alcoolul, aceste efecte adverse au șanse mult mai mari să se producă.

5. Medicamente pentru ADD și ADHD

Consumul de alcool cu aceste medicamente poate duce la incapacitatea de concentrare, exact scopul opus al acestor medicamente.

6. Medicamente pentru coagularea sângelui

Dacă iei astfel de medicamente, trebuie să notezi faptul că un consum de alcool, chiar și ocazional, poate duce la hemoragie internă.

7. Medicamente pentru tuse

În timp ce medicamentul poate atenua tusea, dacă este amestecat cu alcool, poate duce la somnolență sau amețeli extreme. De asemenea, acesta prezintă un risc crescut de supradozaj, ceea ce include: probleme de respirație, vedere încețoșată, comă, constipație, convulsii, greață și vărsături.

8. Medicamente pentru depresie

Combinarea acestor medicamente cu alcoolul poate duce la somnolență, amețeli, senzații crescute de depresie și lipsă de speranță. „Amestecul antidepresivelor cu alcoolul poate afecta funcțiile motoare, poate duce la probleme respiratorii și poate provoca un comportament neobițnuit”, spune doctorul Arthur.

9. Medicamente pentru diabet

Combinarea medicamentelor pentru diabet cu alcoolul nu este niciodată o idee bună. Acest lucru poate duce la un nivel scăzut al glicemiei, greață, vărsături, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii sau o schimbare bruscă a tensiunii arteriale.

10. Medicamente pentru prostată

Consumul de alcool cu medicamente pentru prostată poate duce la amețeli sau leșin.

11. Medicamente pentru dureri de burtă

Alcoolul este o cauză comună pentru arsurile la stomac și pentru indigestie, așa că nu este o idee bună să îl consumi atunci când experimentezi astfel de probleme.

12. Medicamente pentru hipertensiune arterială

Dacă gestionezi hipertensiunea arterială cu medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, consumul de alcool este interzis. De ce? Pentru că alcoolul poate provoca artemie sau o schimbare a bătăilor inimii. De asemenea, poate duce la amețeli sau somnolență.

13. Medicamente pentru colesterol ridicat

Când sunt combinate cu alcool, medicamentele pentru colesterol pot provoca leziuni hepatice. De asemenea, pot apărea mâncărimi.

14. Medicamente pentru infecții

Combinate cu alcool pot duce la dureri ale stomacului, grețuri, vărsături sau dureri de cap.

15. Stabilizatori de dispoziție

Consumul de alcool poate provoca somnolență, amețeli. De asemenea, crește riscul de apariție a afectelor secundare, incluzând agitația, pierderea poftei de mâncare, depresia.

16. Medicamente pentru spasme musculare

Astfel de medicamente combinate cu alcool pot înrăutăți efectele celui din urmă. De asemenea, consumul de alcool poate duce la un risc crescut de convulsii, comportament neobișnuit și probleme de memorie.

17. Medicamente pentru rău de mișcare

Consumul de alcool cu aceste medicamente poate duce la somnolență, amețeli și poate crește riscul de supradozaj.

18. Medicamente antiinflamatoare

Consumul de alcool cu aceste medicamente poate duce la o listă mare de efecte adverse, inclusiv la riscul de supradozaj, probleme de memorie, comportament neobișnuit.

19. Medicamente pentru atac cerebral

Consumul de alcool în acest caz poate duce la somnolență, amețeli și chiar la un risc crescut de atac cerebral. De asemenea, poate duce la apariția gândurilor suicidare.

20. Somnifere

Combinația de alcool și somnifere poate duce la somnolență extremă și amețeli, ceea ce nu pare atât de rău când scopul tău este să adormi, însă, de asemenea, această combinație poate duce la comportament neobișnuit, probleme de memorie și dificultăți respiratorii.

 

 

×