x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie A născut după operaţia de cancer de col uterin

A născut după operaţia de cancer de col uterin

de Magda Marincovici    |    20 Apr 2010   •   00:00
A născut după operaţia de cancer de col uterin

Pacienta a fost operată, în anul 2006, de o echipă condusă de conferenţiar doctor Petre Brătilă (foto), iar, în anul 2010, ea a născut prin operaţie cezariană, fiind îngrijită de aceeaşi echipă. În prezent, din cele 800-900 de cazuri operate în lume, 22 de românce au beneficiat de această tehnică chirurgicală chiar aici în ţară.

Prima femeie cu operaţie conservativă pentru cancer de col uterin a dat naştere unui copil. Pacienta, în vârstă de 39 de ani, mamă a doi copii, a fost diagnosticată în urmă cu trei ani cu cancer de col uterin, gradul 1. Echipa Spitalului Euroclinic a operat-o prin cea mai modernă metodă conservativă, care permite păstrarea funcţiei de reproducere.

Metoda conservativă de tratare a cancerului de col presupune îmbinarea a două abordări foarte moderne şi mai puţin invazive: pe cale laparoscopică sunt identificaţi şi extirpaţi ganglionii limfatici neinvadaţi de celule canceroase, apoi, operaţia continuă transvaginal prin extirparea colului uterin (trachelectomie), a parametrelor şi porţiunii superioare a vaginului.

Astfel, uterul şi ovarele rămân funcţionale, permiţând pacientei să conserve funcţia menstruală şi reproductivă. Cu alte cuvinte, să poată deveni mai târziu mamă.

Rezultatele obţinute prin metoda conservativă de intervenţie pentru tumori aflate în stadiul IA2 - IB1 sunt comparabile cu cele obţinute prin metoda clasică: şanse de supravieţuire de cinci ani pentru peste 85% din cazuri. Metoda conservativă este mai puţin invazivă, necesită spitalizare mai scurtă, maximum 48 de ore, refacerea pacientei este mult mai rapidă şi, ceea ce este cel mai important, oferă şansa unei vieţi normale şi de a deveni mamă.

TERAPII
Cancerul de col uterin este o boală cu incidenţă foarte ridicată, România ocupând locul doi în Europa. Există patru stadii ale cancerului, dintre care doar primul este operabil şi cu şanse reale de supravieţuire.

În cazul depistării bolii în stadiul 1, tratamentul clasic, în România, constă în administrarea curei de radioterapie, care împiedică răspândirea celulelor maligne, şi operaţia clasică de extirpare pe cale abdominală a organelor genitale: uterul, trompele, ovarele, conexiunile interioare cu pereţii pelvisului şi ganglionii limfatici (histerectomie radicală). Ambele tehnici afectează funcţia menstruală şi reproductivă.

Metoda care permite evitarea iradierii pentru anumite cazuri este tehnica ganglionului sentinelă: se depistează primul ganglion, se scoate şi se analizează. Se injectează o substanţă de contrast în tumoră, după un interval se intervine laparoscopic în pelvis, se găseşte şi se scoate ganglionul sentinelă. Acesta se analizează. Dacă e invadat, pacienta se iradiază în zona ganglionilor, dacă nu, se continuă cu operaţia fără iradiere.

ISTORIC
Operaţia a fost inventată la mijlocul secolului trecut de un român, profesorul Eugen Aburel, care a executat-o abdominal. Tehnica a fost preluată de specialistul în obstetrică-ginecologie profesorul Daniel Dargent din Lyon, care a venit în România şi a demonstrat această tehnică în cadrul Spitalului Militar Central. Echipa de la Spitalul Militar a preluat-o şi a dezvoltat-o ulterior la Spitalul Euroclinic. Profesorul Dargent este iniţiatorul tehnicii de trachelectomie radicală vaginală şi a ganglionilor sentinelă.

×
Subiecte în articol: spitalul pantelimon