x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Boala care afectează 500.000 de românce

Boala care afectează 500.000 de românce

03 Sep 2018   •   07:40
Boala care afectează 500.000 de românce
Sursa foto: champja/Getty Images/iStockphoto

Endometrioza este una dintre cele mai grave maladii care afectează femeile, peste jumătate de milion de românce fiind diagnosticate deja cu această boală invalidantă şi greu de depistat, avertizează specialiştii în infertilitate. În lipsa unor centre specializate, media de diagnosticare la noi în ţară este de peste 10 ani, timp în care endometrioza avansează.

Depistarea tardivă a endometriozei nu reprezintă o problemă doar la nivel naţional, dar în lipsa educaţiei sanitare şi a centrelor de specialitate, o pacientă din România primeşte un diagnostic corect mult mai târziu, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană.

„Endometrioza este o boală cu totul particulară care se caracterizează prin prezenţa ţesutului endometral care creşte în afara uterului. Leziunile endometriale se pot regăsi peste tot în cavitatea pelviană dar şi în alte părţi ale corpului precum rinichi, ficat, tub digestiv, plămâni, sinusuri şi chiar în creier. Medicii şi cercetătorii încearcă să stabilească modul în care aceasta se diseminează. Având o multitudine de manifestări clinice de foarte multe ori nu este diagnosticată la timp pentru că nu există informaţia medicală a pacientelor şi respectiv a medicilor. (...) În afară de endometrioză, este şi adenomioza, o formă mai rar întâlnită de endometrioză localizată în muşchii uterului. De aceea, este foarte importantă diagnosticarea corectă”, spune prof. dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie.

Totodată, medicul ieşean subliniază importanţa înfiinţării unor centre de diagnostic şi tratament pentru a reduce astfel incidenţa acestei boli în rândul femeilor.

Şi la noi în ţară Statisticile spun că în România sunt extrem de multe cazuri: peste 500.000 de paciente. „Media de diagnosticare la noi în ţară este între 9 şi 12 ani, timp în care endometrioza avansează, ajunge într-un stadiu de complicaţii foarte mari pentru pacientele noastre”, afirmă Clarisa Iordache, fondatorul Asociaţiei Eu şi Endometrioza, care a lansat, zilele trecute, ghidul „Endometrioza - Inamicul Tăcut”.

Medicii spun că endometrioza se întâlneşte la femeile tinere, dar şi la adolescente sau fete aflate la vârsta pubertăţii.

 

„Putem spune că incidenţa endometriozei este de 40-50 la sută în rândul pacientelor cu infertilitate. Este o boală destul de invalidantă care, din păcate, la pacientele cu endometrioză stadiul III-IV poate afecta chiar viaţa de cuplu” Radu Maftei, medic ginecolog

×