x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Boala de reflux gastroesofagian, ce este și cum se tratează

Boala de reflux gastroesofagian, ce este și cum se tratează

12 Iul 2019   •   22:55
Boala de reflux gastroesofagian, ce este și cum se tratează

Boala de reflux gastroesofagian este, fără îndoială, cea mai frecventă boală întâlnită de gastroenterolog. Afectează între 10 și 20% dintre adulți (cu o prevalență mai mică în Asia) și pe sugari încă de la naștere. Apariția ei este strâns legată de cantitatea peste limite normale de conținut gastric care ajunge înapoi în esofag ceea ce determină o serie de simptome dureroase. Slăbirea sfincterului esofagian inferior permite refluxul conținutului gastric în esofag și, dacă este un fenomen constant, poate provoca esofagită, stenoză, ulcer esofagian peptic, stricturi esofagiene și rareori, în cazurile grave, metaplazie sau neoplazie.

Boala de reflux gastroesofagian – simptomele principale: senzația de arsură retrosternală și regurgitația.

Unul dintre simptomele principale este pirozisul – senzația de arsură retrosternală care apare după mesele consistente sau dacă au fost consumate alimente iritante precum condimentele, alcoolul, grăsimile, ciocolata, cafeaua, citricele. De asemenea, pirozisul poate apărea și în cazurile în care pacientul stă în decubit sau ateroflexie.Un al doilea simptom prezent în boala de reflux gastroesofagian este regurgitația conținutului gastric în esofag și în cavitatea bucală.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Acestea două pot fi însoțite uneori de deglutiție dificilă (disfagie) sau dureroasă (odinofagie), de durere toracică noncardiacă, tuse, astm, pneumonie de aspirație, răgușeală, faringită, sughiț, probleme dentare.

Diagnosticul clinic și de acuratețe al bolii de reflux gastroesofagian

Diagnosticul este de obicei unul clinic stabilit pe baza simptomatologiei amintite mai sus, dar poate fi completat pentru acuratețe de anumite proceduri și teste precum tranzitul baritat al tractului digestiv superior, endoscopie, ph-metrie esofagiană (evaluarea acidității la nivelul esofagului), manometrie (test care evaluează motilitatea la nivelul esofagului).

Vezi și 4 cauze ale grăsimii abdominale

Apendicita – Simptome, diagnostic și tratament

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

Terapia de primă linie în boala de reflux gastroesofagian

............

Citește mai departe

×