x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?

11 Noi 2019   •   06:28
Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea? De-a lungul întregii sale vieți, organismul uman se confruntă cu o multitudine de factori agresivi (bacterii, virusuri, toxine, și multe altele), față de care el dispune de o capacitate remarcabilă de apărare. Această proprietate foarte importantă a organismului de ”a lupta” împotriva agenților care ”atentează” la integritatea sa, se datorează, în parte, sistemului nostru imunitar.

Ce reprezintă autoimunitatea?

Denumirea pe care medicii o utilizează în mod curent pentru acești ”intruși” cu care sistemul imunitar se luptă este cea de antigeni. Pentru a-i transforma în factori nevătămători, anumite celule ale sistemului imunitar eliberează în sânge proteine numite anticorpi, care se comportă ca o ”capcană” pentru respectivii antigeni. Odată ce antigenul și anticorpul s-au întâlnit, antigenul este pregătit pentru a fi distrus.

Uneori, se întâmplă ca sistemul nostru imunitar să nu funcționeze așa cum a fost conceput să o facă. Nu se cunoaște în mod clar de ce, dar, la unele persoane, sistemul imunitar nu reușește să își ”țintească” în mod corect ”adversarii”, astfel că el începe să lupte împotriva propriului organism.

Acest fenomen prin care organismul se luptă împotriva propriilor sale structuri poartă denumirea de autoimunitate și stă la baza a numeroase boli autoimune.
Practic, orice structură a organismului poate fi ținta autoimunității, dar unele structuri sunt mai frecvent implicate decât altele. Printre acestea, se enumeră: tiroida, articulațiile, pielea, mușchii, ochii, vasele de sânge, ș.a.

În prezent, există mai multe boli cunoscute ca fiind autoimune, iar acestea nu sunt deloc străine publicului larg: lupusul eritematos sistemic, boala Graves, tiroidita Hashimoto, scleroza multiplă, poliartrita reumatoidă, boala celiacă (enteropatia glutenică), diabetul zaharat tip I, etc.

Unele boli autoimune afectează doar un organ (de exemplu, tiroidita Hashimoto), pe când altele afectează întreg organismul (de exemplu, lupusul eritematos sistemic).

Care sunt factorii de risc și simptomele specifice în patologia autoimună?

..................

Citește mai departe AICI

×