x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii

27 Iul 2020   •   21:24
Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii

Bolile inflamatorii intestinale, printre care se numără colita ulcerativă şi boala Crohn, sunt asociate cu o creştere a riscului de apariţie a demenţei, conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Gut.

Echipa de cercetători din Taiwan a studiat înregistrări medicale din baza de date a sistemului naţional de asigurări de sănătate. Cercetătorii au analizat situaţia a peste 1.700 de persoane diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale şi cu vârsta de peste 45 de ani.

Oamenii de ştiinţă au monitorizat starea de sănătate a voluntarilor timp de peste 16 ani pentru a afla dacă aceştia au dezvoltat demenţă şi au comparat rezultatele cu cele ale persoanelor care nu au fost diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale.

Cercetătorii au descoperit că 5,5% dintre persoanele cu boli inflamatorii intestinale au dezvoltat demenţă, în comparaţie cu 1,4% dintre cei care nu aveau un astfel de diagnostic la începutul studiului.

Cea mai mare creştere a fost observată în cazul demenţei cauzate de boala Alzheimer.

Totodată, demenţa a fost diagnosticată cu aproximativ şapte ani mai devreme în cazul persoanelor cu boli inflamatorii intestinale în comparaţie cu cele fără astfel de afecţiuni......

Află mai multe detalii despre BOLILE INTESTINULUI; DEMENȚĂ și alte afecțiuni grave

×