x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cancer la ficat: consumul de cafea reduce riscul la jumătate

Cancer la ficat: consumul de cafea reduce riscul la jumătate

09 Noi 2019   •   04:38
Cancer la ficat: consumul de cafea reduce riscul la jumătate
Sursa foto: Sebastian Kaulitzki/Getty Images/Hemera

Conform unui nou studiu, o cană de cafea, dimineața, ar putea reduce la jumătate riscul de a dezvolta un cancer la ficat. Ceașca de cafea poate oferi, deci, un beneficiu mai mare decât trezirea.

Conform acestui nou studiu, cafeaua poate adăuga un punct esențial pe lista efectelor benefice pe care le are. Prezentat deja ca un leac pentru obezitate, un adevărat elixir al tinereții sau ca o băutură bună pentru inimă … nectarul negru ar proteja ficatul de cancer.

Cafeaua combate dezvoltarea celulelor canceroase

Oamenii de știință au examinat starea de sănătate a aproape 500.000 de oameni, dintre care trei sferturi au consumat cafea (365.157 de participanți). Ei au descoperit că pasionații de cafea prezentau 50% mai puține riscuri să aibă carcinom hepatocelular, cel mai frecvent cancer de ficat primar la adulți. Analizele au inclus și consumul de alcool, fumatul și obezitatea. Potrivit echipei, riscurile scad cu 13% la fiecare ceașcă băută zilnic.

Autorul principal al cercetării, Kim Tu Tran, a detaliat mecanismul care ar putea explica acest efect benefic: „Cafeaua conține antioxidanți și cofeină, care pot proteja împotriva cancerului”. Semințele plantei de cafea conțin polifenoli, cunoscuți pentru rolul lor de antioxidanți.

Cu toate acestea, avertizează expertul, „consumul de cafea nu este la fel de protector împotriva cancerului de ficat, precum renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool sau pierderea în greutate”.

Cancer la ficat –  ce diferențe sunt între cafeaua instant, cafeaua clasică și cea decafeinizată?

.................

Citește mai departe AICI

×