x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cum să-ți alegi ginecologul potrivit

Cum să-ți alegi ginecologul potrivit

08 Dec 2020   •   19:22
Cum să-ți alegi ginecologul potrivit

Pentru a avea grijă de corpul tău, trebuie să faci tot posibilul să alegi cei mai buni specialiști din domeniul sănătății. La fel ca pentru celelalte specialități, și în ceea ce privește sănătatea zonelor intime este esențial să mergi la un medic ce îți va oferi cele mai bune recomandări. Este important să fii monitorizată de un ginecolog cu care te simți în largul tău și în care poți să ai încredere. Dacă nu mai ești mulțumită de actualul specialist sau dacă te-ai mutat în altă zonă și, de exemplu, cauți medici ginecologi din Bucuresti, iată câteva sfaturi ce te pot ajuta să treci prin acest proces, care pentru multe femei poate fi chiar foarte stresant.

Ascultă-ți instinctul

Nu vei avea prea mult timp la dispoziție să îți cunoști noul medic ginecolog înainte ca acesta să îți examineze zonele intime. Încearcă să-ți asculți instinctul. Unele femei preferă să fie consultate doar de medici femei, pentru altele, nu contează sexul ginecologului. Ce alți factori sunt importanți pentru tine, care este prima impresie? Te simți confortabil în fața lui? Dacă simți că nu poți să vorbești deschis cu această persoană, probabil că nu este o alegere bună.

Ai încredere

Pe lângă o primă impresie bună, va trebui să ai încredere în ginecologul tău pe termen lung. Aceasta înseamnă că ar trebui să simți că poți să fii sinceră chiar și în privința lucrurilor pe care le consideri foarte jenante. Asigură-te că te simți în largul tău și că nu ești rușinată să discutați subiecte sensibile. Dacă simți că nu se întâmplă astfel, atunci continuă să cauți. Încrederea în orice tip de medic este esențială.

Cere recomandări

Dacă nu ai reușit să găsești singură un ginecolog potrivit, poți încerca folosindu-te de recomandările persoanelor apropiate. La fel ca toate relațiile umane, cea dintre o pacientă și ginecologul ei trebuie să țină seama de abilitățile profesionale ale acelei persoane, dar și de personalitățile celor două părți. Dacă unei prietene sau surorii tale îi place un anumit medic, este posibil să ai aceeași impresie.

Ia în considerare un specialist

Dacă ai antecedente familiale sau suferi de o boală ginecologică acută sau cronică, este mai bine să consulți un medic care este specializat în anumite domenii. Dacă suferi de incontinență urinară severă, de exemplu, poate fi necesar să consulți un uroginecolog. Dacă suferi de infertilitate, este posibil să ai nevoie de un specialist în endocrinologie reproductivă și tulburări de fertilitate.

Timpul și atenția acordate

Asigură-te că medicul este pregătit să-ți răspundă la toate întrebările, preocupările, să reanalizeze diagnosticul, să poată să te consulte în regim de urgență. Este posibil să consulți mai mulți medici până îl vei găsi pe cel potrivit, dar sănătatea ta merită. Vei primi cea mai bună îngrijire atunci când vei găsi un ginecolog care te va asculta cu adevărat.

Când consulți un ginecolog

Un ginecolog poate fi consultat din mai multe motive: preventiv, pentru a verifica dacă totul este în regulă, pentru a alege sau schimba metoda contraceptivă sau într-o situație de urgență, precum un act sexual neprotejat, ciclul care întârzie, sângerări anormale, mâncărimi în zona genitală, durere în timpul actului sexual, modificări ale sânilor. În timpul consultului, nu ezita să ceri detalii dacă nu înțelegi, dacă ai întrebări sau nelămuriri. Acest specialist trebuie să fie pregătit profesional să îți răspundă la toate întrebările despre chestiuni ginecologice și sexualitate, fără să te judece.

 

Ginecologia este un domeniu sensibil. Cu sfaturile de mai sus vei ști să îți pui întrebările corecte înainte de a-ți alege ginecologul de încredere. Nu în ultimul rând, ia în considerare că un simptom despre care nu îndrăznești să vorbești cu medicul poate să evolueze într-o boală gravă.

 

Sursa foto: Shutterstock

×