x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Imunitatea – definiție și rol. Când scade și cum o creștem?

Imunitatea – definiție și rol. Când scade și cum o creștem?

10 Noi 2019   •   05:48
Imunitatea – definiție și rol. Când scade și cum o creștem?

Cu siguranță mulți dintre noi au început deja să ia diverse vitamine pentru a-și îmbunătăți imunitatea – a început luna octombrie și odată cu aceasta s-a dat și startul afecțiunilor caracteristice sezonului rece -, dar oare știm cu toții despre ce vorbim când vine vorba despre imunitate?

Imunitatea – definiție și rol

Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra împotriva agenților patogeni: virusuri, bacterii, paraziți și toxine.

Sistemul imunitar este un sistem complex de celule și molecule (anticorpi) al cărui rol este să asigure protecția împotriva agresorilor. Sistemul imun detectează agentul patogen, îl distruge și, foarte important, memorează antigenul (structura straină organismului) pentru a putea reacționa prompt și data viitoare când îl va întâlni.

Cancerul de colon, o boală tratabilă

Imunitatea poate fi:

#1 înnăscută sau nespecifică – cu ea ne naștem și nu se modifică pe parcursul vieții

  • prima linie de apărare a persoanelor al căror sistem imunitar nu s-a dezvoltat încă pe deplin sau este subdezvoltat
  • include limfocitele NK (Natural Killer), celulele mastocite, eozinofilele, bazofilele, macrofagele, neutrofilele și celulele dendritice: aceste celule au mecanisme de lucru foarte diferite între ele, dar toate pot elimina și/sau identifica agenți patogeni.

Mod de funcționare: Macrofagele sunt celule care patrulează în corp prin fluxul sanguin (asemănător unor soldați) asigurându-se că agenții patogeni nu au acces prin porțile de intrare ale organismului uman. Odată ce un agent patogen (bacterie, virus, parazit) invadează organismul, macrofagele (soldățeii) se deplasează în țesut pentru a-l înghiți și a-l digera, astfel distrugându-l. În plus, bazofilele (instrumentul de distrugere) sunt celule care secretă histamine, ele trimițând semnale mai multor celule imune cu privire la amenințare, timp în care celulele Natural Killer T (bodygurazii orgsnismului) identifică celulele care nu seamănă cu cele gazdă și eliberează substanțe chimice, care descompun și distrug agenții patogeni.

#2 dobândită sau adaptativă – o caștigăm pe parcursul vieții

  • poate fi obținută într-o formă naturală și activă (când sistemul imunitar păstrează memoria bolilor anterioare, cum ar fi imunitatea activă dobândită natural), o formă naturală pasivă (datorită anticorpilor pre-formați ai mamei, care transferă de asemenea imunitatea naturală dobândită sau imunitatea pasivă la nou-născuți), artificială (prin administrarea de vaccinuri și seruri, numită și imunitate dobândită artificial)
  • include limfocitele B și T

Mod de funcționare: În prezența unui agent patogen (bacterie, virus, parazit) care nu a putut fi distrus cu ajutorul celulelor implicate în imunitatea înnăscută (soldățeii ce se plimbă prin organism) se vor activa celule implicate în imunitatea dobândită, limfocitele B și T (ce se aseamnaă cu agenții FBI care își doresc cu desăvârșire să găsească structura straină ce se plimbă prin organism). Activarea acestor celule va ajuta la identificarea agentului patogen și ulterior la eliminarea sa. Un avantaj al imunității adaptative este acela că agentul patogen va fi distrus cu acuratețe și de asemnea, la un contact viitor cu același tip de structură straină, timpul de răspuns va fi mai rapid.

În ce situații scade imunitatea? Când creștem și cum ne creștem imunitatea?

..................

Citește mai departe AICI

×