x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Poliartrita reumatoidă, cauze, simptome și diagnostic

Poliartrita reumatoidă, cauze, simptome și diagnostic

22 Sep 2019   •   19:40
Poliartrita reumatoidă, cauze, simptome și diagnostic
Sursa foto: Purestock/Getty Images/Purestock

Poliartrita reumatoidă este, fără doar și poate, una dintre cele mai invalidante afecțiuni existente. Este o boală inflamatorie cronică autoimună, principala țintă a inflamației fiind membrana sinovială care căptușește interiorul capsulei articulare și lubrefiază articulațiile prin fluidul sinovial produs.

Această membrană reacționează la inflamație prin hipertrofie, dând naștere țesutului sinovial. Procesul provocă în timp distrugerea progresivă a cartilajului și prin caracterul proliferativ afecțiunea ajunge, în cazurile severe, să atingă oasele și alte țesuturi din vecinătate (osul subcondral, tendoanele, ligamentele).

Citeste și: Bolile musculo-scheletice îi afectează pe români. Interviu cu Preşedintele Ligii Române contra Reumatismului

Evoluția artritei reumatoide variază de la subiect la subiect și se caracterizează prin intercalarea perioadelor de remisie a simptomelor cu perioadele de exacerbare, ceea ce impactează negativ asupra calității vieții pacientului.

Poliartrita reumatoidă – Cauze

Fiind o boală autoimună multifactorială, etiologia poliatritei reumatoide nu este cunoscută.

În mod normal, sistemul imunitar este conceput pentru a apăra organismul împotriva infecțiilor bacteriene și virale. La persoanele cu poliartrită reumatoidă, pe de altă parte, produce anticorpi care atacă membrana sinovială, provocând inflamații și dureri.

Inflamația, la rândul său, produce citokine care determină îngroșarea și creșterea volumului membranei sinoviale și afectează oasele, cartilagiile, tendoanele și ligamentele înconjurătoare. În absența tratamentului, citokinele pot provoca deformarea articulației și, în cele din urmă, o pot distruge complet.

Ipoteza cea mai credibilă susține că boala apare la indivizii susceptibili genetic atunci când sunt expuși unui eveniment sau a unui agentdeclanșator (cum ar fi un virus sau o bacterie).

Citeste și: Artrozele, cum le tratăm – 4 întrebări și răspunsuri

Turmericul ajută la prevenirea și tratarea cancerului de stomac

Poliartrita reumatoidă – simptome și tratament

...................

Citește mai departe AICI

×