x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Probleme și afecțiuni ale picioarelor care pot conduce la complicații grave

Probleme și afecțiuni ale picioarelor care pot conduce la complicații grave

26 Oct 2019   •   09:22
Probleme și afecțiuni ale picioarelor care pot conduce la complicații grave
Sursa foto: JanHerodes/Getty Images/iStockphoto

Diversele afecțiuni, o slabă circulație la nivelul picioarelor, încălțămintea nepotrivită precum și tăierea greșită a unghiilor sunt factori care pot duce la apariția diferitelor probleme ale picioarelor. Netratate corect și la timp, acestea pot conduce, în unele cazuri, chiar până la amputație.

Care sunt cele mai simple metode de prevenire a problemelor la nivelul piciorului?

Specialiștii recomandă verificarea periodică a picioarelor și menținerea unei bune igiene a piciorului. Dacă se observă o circulație sanguină deficitară, această problemă trebuie comunicată medicului pentru a lua măsurile care se impun. Măsuri imediate, la îndemâna oricui, recomandate pentru îmbunătățirea circulației sunt: reducerea timpului de expunere la temperaturi scăzute sau la apă rece, evitarea purtării de încălțăminte neadecvată, renunțarea la fumat. Realizarea de exerciții, în special la persoanele care stau jos foarte mult, mersul pe jos, masajul și băile calde la picioare stimulează de asemenea circulația.

Fasceita plantară – ce este și cum o tratezi

Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați

Purtarea de încălțăminte potrivită poate preveni apariția multor probleme ale piciorului. Piciorul își modifică conformația de-a lungul timpului, lățimea piciorului putând crește o dată cu vârsta. Alegerea încălțămintei potrivite este foarte importantă. Specialiștii recomandă ca partea superioară a pantofului să fie făcută din material moale, flexibil, pentru a se potrivi cu forma piciorului. Talpa trebuie să asigure o susținere solidă și să nu fie alunecoasă. Talpa mai groasă scade presiunea atunci când mergem pe suprafețe dure, iar încălțămintea cu talpă joasă este mai confortabilă, mai sigură și afectează mai puțin piciorul, spre deosebire de încălțămintea cu toc. Un aspect foarte important este materialul din care este confecționată încălțămintea, încălțămintea din piele reducând posibilitatea apariției de iritații la nivelul piciorului deoarece îi permite acestuia să respire.

Afecțiuni frecvente ale Piciorului și tratarea lor

................

Citește mai departe AICI

×