x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați. Diagnostic și tratament

Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați. Diagnostic și tratament

06 Sep 2019   •   19:09
Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați. Diagnostic și tratament
Sursa foto: Nerthuz/Getty Images/iStockphoto

Puțin cunoscută și greu de diagnosticat, spondilita anchilozantă este adesea confundată cu alte afecțiuni și încadrată tardiv.

Este o afecțiune dureroasă și progresivă, provocată de o inflamație ce afectează inițial scheletul axial, articulațiile coloanei vertebrale și articulațiile sacroiliace, în mod simetric, și apoi întreaga coloană vertebrală, cu toate că nu este neobișnuită nici afectarea umerilor, șoldurilor, genunchilor și picioarelor.

Spre deosebire de alte forme de artrită, în care inflamația cauzează o pierdere de substanță osoasă, spondilita determină o creștere a țesutului osos

Ceea ce duce la o lipire într-o poziție fixă ​​a coloanei vertebrale cu pelvisul. Este o patologie care duce la fibroza și osificarea progresivă (anchiloză) a structurilor implicate. Și, din nefericire,până acum nu există tratamente care să determine remiterea ei.

Citește și: Artrozele, cum le tratăm – 4 întrebări și răspunsuri

Poliartrita reumatoidă, cauze,simptome și diagnostic

Imunologia şi reumatologia pediatrică – ce trebuie să știm

Factorii genetici joacă un rol determinant în apariția bolii, încă din anii 1970 știindu-se că aproape toți pacienții cu spondilita anchilozantă sunt purtătorii unei anumite gene, HLA-B27. Legătura dintre spondilita anchilozantă și gena HLA-B27 este una dintre cele mai puternice asociații cunoscute, iar în ultimii ani cercetătorii australieni ai Universității din Queensland au descoperit că o mutație într-o a doua genă, numită ERAP1, apare numai la pacienții pozitivi HLA-B27.

Spondilita anchilozantă afectează cel mai mult tinerii de sex masculin cu vârsta peste 25 de ani.

SPONDILITA ANCHILOZANTĂ - DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT

......................

Citește mai departe AICI

×