x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Orice om trebuie să capete zilnic un gram de calciu şi 400 miligrame de vitamina D

Orice om trebuie să capete zilnic un gram de calciu şi 400 miligrame de vitamina D

de Florin Condurateanu    |    05 Apr 2021   •   12:00
Orice om trebuie să capete zilnic un gram de calciu şi 400 miligrame de vitamina D

Osteoporoza, o afecțiune caracterizată de pierderea de masă osoasă, a apărut ca un bau-bau care sperie lumea, mai ales că pierderea de os favorizează apariția unor fracturi chiar și din căzături banale.

 

Osteoporoza este o pierdere de masă osoasă întâlnită mai ales la femei după intrarea în menopauză, dar şi la bărbaţi, după 65 de ani. Oasele nu mai completează această sărăcire în masă osoasă şi se fracturează la cea mai mică agresiune. Se numesc fracturi de menopauză. La femei, menopauza schimbă balanţa hormonală şi asta se reflectă şi în osteoporoză cu şubrezirea oaselor. Scheletul se consolidează din adolescenţă și până la 29 de ani se formează oase rezistente. Tocmai de aceea, la aceste vârste, e necesar să se bea mult lapte, să se mănânce lactate şi să se facă sport. După 30 de ani oasele nu mai capătă noi cantităţi de os, aşa că un schelet puternic construit la adolescenţă, la tinereţea devreme, face ca pierderea de os prin osteoporoză să subţieze nişte oase zdravene, nu firave. 

După 45 de ani, femeile, dar şi bărbaţii trebuie să-şi măsoare anual densitatea osoasă prin osteodensitometrie. Orice om, chiar sănătos, trebuie să dea organismului în fiecare zi 1.000 de miligrame de calciu. Cum prin alimente se asigură circa 500 de miligrame de calciu, individul trebuie să înghită și pastile pe bază de calciu. Pentru a se fixa în os acest calciu trebuie acompaniat cu circa 400 de miligrame de vitamina D. Acum au apărut preparate moderne, care în aceeaşi pilulă conţin calciu şi necesarul de vitamină D. 

Calciul efervescent nu este prea indicat, căci are doar 10% calciu. Femeile care au intrat devreme în menopauză forţată prin intervenţii chirurgicale sau alte motive trebuie să se trateze de osteoporoză cu calciu suficient şi vitamina D, chiar dacă vârsta lor este de puţin peste 30 de ani.

 

Cei de o vârstă mai înaintată e necesar să se testeze cu osteodensitometru mai des şi să ia calciu conştiincios, căci o fractură de şold din osteoporoză nu se mai sudează şi rămân ţintuiţi la pat până la ridicarea la Cer.  

 

 

×