x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină

de Florin Condurateanu    |    03 Mar 2021   •   08:40
Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină

Sindromul ovarului polichistic se caracterizează prin tulburări în ovulaţie, exces de hormoni androgeni, multiple microchisturi ovariene. Este întâlnit destul de des şi aduce suferinţe importante femeilor atinse de această afecțiune, inclusiv dificultatea de a rămâne însărcinate.


 

Ovarul polichistic este cea mai des întâlnită endocrinopatie în rândul femeilor aflate la vârsta reproducerii. Este vorba de multiple chisturi pe ovar. Cauza apariţiei acestui sindrom este încă necunoscută. Se caracterizează prin tulburări de ovulaţie, tulburări de ciclu menstrual, fie oligomenoree sau chiar amenoree sau, dimpotrivă, menometroragii, exces de sângerare. O altă caracteristică a femeilor cu ovar polichistic este un exces de hormoni androgeni, adică de hormoni bărbăteşti. Apar semne de hiperandrogenism, cum ar fi hirsutismul (creşterea de prea mult păr), adesea acnee abundentă, se ivesc coşuri supărătoare. Femeile cu multe microchisturi pe ovar se plâng de infertilitate, nu rămân însărcinate.

Sindromul ovarului polichistic aduce prejudicii în timpul sarcinii, dacă femeile au reuşit să rămână gravide, apare avortul spontan sau complicaţii în timpul sarcinii. Femeile cu sindrom de ovar polichistic au un risc ridicat de neoplasm de endometru, cancer al mucoasei interioare a ovarelor, comparativ cu femeile sănătoase. Cu sindromul ovarului polichistic se pot asocia şi alte disfuncţii: dereglări endocrine, cum ar fi insulin-rezistenţa cu risc de diabet zaharat de tip 2, dar şi dislipidemie, prea multe grăsimi în sânge. Alte suferinţe posibile ale femeilor cu ovar polichistic sunt obezitatea şi sindromul metabolic. Se observă un pericol crescut de boli cardiovasculare şi se instalează apneea în somn, întreruperi de respiraţie noaptea. Diagnosticul se stabileşte în urma analizelor de laborator şi a unor ecografii transvaginale. Tratamentul în sindromul de ovar polichistic este individualizat în funcţie de severitatea disfuncţiei endocrine şi de dorinţa pacientei de a obţine o sarcină.

 

Există şi intervenţii chirurgicale, se îndepărtează multiplele chisturi de pe ovare şi apoi în perioada ce urmează până la recidiva lor se încearcă obținerea unei sarcini. 

 

 

×
Subiecte în articol: polichistic ovar polichistic