x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el

09 Sep 2020   •   14:59
Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el
Sursa foto: pixabay.com

A-ți învăța copilul să realizeze activități noi, care să îl ajute să aibă grijă de sănătatea lui poate poate reprezenta de multe ori o adevărată încercare. Energia celor mici și pierderea ușoară a interesului pentru noi activități pot face ca procesul învățării să devină mai dificil atât pentru părinte, cât și pentru copil. Atunci când adaugi puțină creativitate rutinei zilnice a copilului, lucrurile noi par mai ușor de învățat, tocmai de aceea am pregătit o listă cu câteva sfaturi care te vor ajuta pe tine și pe copilul tău să îndrăgiți periajul dinților.

 

Începe cât mai devreme

Medicii pedodonți recomandă ca igienizarea cavității orale a celor mici să înceapă înainte de apariția primului dințișor. În această perioadă, poți curăța gingiile cu ajutorul unui pansament de tifon steril, umed. Curățarea se poate realiza de două ori pe zi, dimineața și seara, după prima și ultima masă. Astfel, nu doar că te vei asigura că micuțul tău este ferit de posibilele afecțiuni orale ce pot apărea din cauza bacteriilor ce se acumulează în mod natural, ci îți vei obișnui copilul să accepte momentul îngrijirii orale și să se obișnuiască din timp. Din fericire pentru părinți, în ziua de astăzi există clinici stomatologice special destinate copiilor, acolo unde îngrijirea dentară și joaca se împletesc armonios și unde medicii specialiști le pot explica părinților care este cea mai potrivită tehnică de curățare a cavității orale a bebelușilor, care sunt produsele recomandate pentru fiecare vârstă, dar și care sunt modalitățile de calmare a celor mici în perioada erupției primilor dinți de lapte.

 

Construiește o rutină

Igiena orală a copiilor are un rol important asupra sănătății acestora. Este necesar ca cei mici să învețe din timp cât de important este periajul dentar și care este tehnica corectă de periere a dinților, astfel aceștia se vor putea bucura de beneficiile unei danturi lipsite de afecțiuni orale. Atunci când în rutina zilnică a copiilor apare periajul dentar, ei trebuie să înțeleagă că de ce aceasta este o activitate necesară, pe care o vor face întotdeauna. Fiecare familie are o rutină bazată pe programul ei care funcționează pentru fiecare membru în parte. Rutinele ajută la influențarea dezvoltării sociale, emoționale și cognitive, oferind copiilor un sentiment de securitate și stabilitate. Tot ceea ce faci poate fi o experiență de învățare.

Periajul dentar este recomandat de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara. Astfel, este bine să îl obișnuiești pe cel mic cu cele două momente din zi în care aveți grijă ca dințișorii să rămână sănătoși. Chiar dacă există perioade în care rutina zilnică se schimbă, de exemplu, în vacanțe, este recomandat să păstrezi rutina de îngrijire a copilul, explicându-i că periajul dentar este la fel de important în fiecare zi.

 

Oferă-i recompense

În primul rând, trebuie să te gândești la ce îl motivează pe copilul tău. Poate fi vorba de stickere cu personajele preferate ori cu diverse imagini din desenele animate sau despre posibilitatea alegerii poveștii înainte de somn. Poate fi chiar vorba despre o încurajare și o îmbrățișare la finalul periajului. Totul depinde de lucrurile ce îi aduc celui mic zâmbetul pe buze. Recompensele îi demonstrează copilului că este apreciat pentru ceea face și îl motivează să realizeze cât mai corect activitățile.

 

Transformă periajul dentar într-un joc zilnic

Dacă nu jocul, atunci ce le aduce zâmbetul pe buze celor mici? Periajul dentar trebuie privit drept o activitate obișnuită și plăcută, tocmai de aceea poți transforma îngrijarea orală într-un moment cu adevărat special. Potrivit Asociației Dentare Americane, cele două minute destinate curățării dințișorilor celor mici pot fi asociate cu melodiile și cu mișcările de dans preferate, astfel încât împreună să vă bucurați de o mică petrecere. De asemenea, în timp ce micuțul tău își periază dinții îi poți citi o scurtă poveste, poți folosi aplicații special destinate curățării dinților copiilor sau chiar poți crea un joc propriu care să îl facă să nu își piardă interesul în cele două minute necesare periajului. Orice ai alege, fii creativ și schimbă lucrurile, astfel încât periajul dentar să fie întotdeauna un moment plăcut.

 

Folosește poveștile și personajele preferate

Pentru început, gândește-te care este personajul preferat al copilului tău, apoi introdu-l în rutina igienei orale. Nu ai găsit o poveste sau un personaj care să îl inspire pe micuțul tău? Creați împreună propriul caracter. Copilul tău ar putea fi chiar el supereroul care are grijă ca dințișorii să rămână sănătoși. Cel mai important este ca atenția să fie îndreptată către mișcările corecte ale periajului dentar.

 

Fii un exemplu pentru copilul tău

Copiii învață cele mai multe lucruri de la părinți și îi consideră pe aceștia modelele pe care trebuie să le urmeze, tocmai de aceea este important să fii un exemplu bun pentru copilul tău. Spălați-vă împreună pe dinți, jucați roluri și bucurați-vă de încă un moment petrecut împreună. Arată-i copilului cum te speli pe dinți și lasă-l și pe el să încerce. Chiar dacă el nu va realiza corect mișcările și va trebui să îl ajuți, este important să încerce și singur. Cu cât copilul tău te vede mai mult făcând un anumit lucru, cu atât va dori mai mult să îl facă și el. Tocmai de aceea, amintește-ți mereu că tu ești modelul lui.

Sursă poză: Pixabay

 

 

×