x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sigilarea dinților la copii. Top avantaje

Sigilarea dinților la copii. Top avantaje

02 Iun 2021   •   15:52
Sigilarea dinților la copii. Top avantaje

Ce este sigilarea dentară

 

Te întrebi dacă toți copiii sunt afectați de carii dentare? Răspunsul este oferit de statisticile internaționale, care arată că peste 50% dintre copiii cu vârste până la 8 ani și o cincime din cei până la 4 ani au dinții cariați.

Cum îi putem ajuta să nu aibă carii? Iată o întrebare la care veți găsi răspunsul în acest articol.

Ca părinți, este important să le oferim copiilor noștri o educație sănătoasă acasă privind importanța igienei orale, a controalelor periodice la medicul stomatolog pediatru, dar și a tratamentelor care îi ajută să-și protejeze sănătatea dentară.

Când primii molari permanenți erup pe arcada dentară, în jurul vârstei de 6 ani, majoritatea părinților nu își dau seama că acești molari existau în cavitatea bucală. Acest lucru se întâmplă deoarece, neînlocuind niciun dinte de lapte, molarii de 6 ani se poziționează anterior (în spatele) dinților de lapte.

Atunci când igiena orală nu se realizează zilnic, pe suprafața dinților se depune placa bacteriană, care favorizează apariția cariilor dentare.

O particularitate a „molarilor de 6 ani” este aceea că prezintă şanţuri adânci pe suprafeţele ocluzale ale dinţilor, iar alimentele rămân în aceste șanțuri, în special zaharurile, dulciurile (cum ar fi biscuiții și bomboanele) și mâncarea lipicioasă.

 Pentru a putea preveni apariția cariilor, medicii stomatologi pediatri recomandă părinților sigilări dentare ale molarilor permanenți în timpul dentiției mixte a copilului. Jurnalul Asociației Americane de Stomatologie menționează că sigilarea dentară pe dinții permanenți reduce riscul apariției cariilor cu 80%.

Sigilarea dentară la copii presupune acoperirea suprafețelor masticatorii ale dinților permanenți cu un strat subțire de compozit fluid, complet sigur pentru sănătatea copilului, cu scopul de a proteja molarii permanenți de apariția cariilor.

Aceste sigilări dentare sunt aplicate îndeosebi pe dinții din spate, molarii și premolarii având o frecvență mai ridicată în ceea ce privește apariția cariilor.

Conform unui raport realizat de CDC (Centrele pentru Controlul Bolilor) din SUA cu privire la sigilarea dinților la copii, 60% dintre copiii cu vârsta între 6 și 11 ani nu au sigilări dentare. De asemenea, același raport menționează faptul că școlarii fără dinți sigilați au de aproximativ trei ori mai multe carii ca aceia cu sigilări dentare.

Procedeul de sigilare dentară este foarte simplu și complet nedureros și este realizat de către medicul stomatolog pediatru în câteva minute. Este un timp minim pentru o perioadă lungă de sănătate dentară a copilului. Și, nu-i așa, prevenirea cariilor este întotdeauna mai bună decât tratarea lor și, de asemenea, este mult mai ieftină!

 Lucruri importante pe care părinții trebuie să le cunoască despre sigilarea dentară:

• Sigilările dentare funcționează cel mai bine dacă sunt aplicate la scurt timp după apariția molarilor permanenți, ceea ce înseamnă că trebuie acordată o atenție vizitelor periodice la medicul stomatolog pediatru.

 • Aceste sigilări dentare la copii se aplică, de obicei, de două ori - la vârsta de 6 ani, când erup primii molari și în jurul vârstei de 12 ani, atunci când erupe al doilea rând de molari permanenți.

 • S-a constatat că eficiența sigilărilor dentare este de aproximativ 80-90% după un an și de aproximativ 55-85% după 2-3 ani.

• Atât timp cât sigiliul rămâne intact, suprafața dintelui va fi protejată de carii dentare.

• Sigilările rezistă, în mod obișnuit, câțiva ani înainte de a fi necesară o nouă aplicare.

• Pentru a asigura eficiența sigilării dentare, copilul trebuie să urmeze recomandările medicului stomatolog pediatru în privința controalelor de rutină. În cadrul acestor vizite, medicul poate observa dacă sigiliul este intact și poate aplica un altul dacă este deteriorat.

 Top beneficii ale sigilării dentare la copii

Pentru copiii care au o dietă alimentară bogată în zaharuri și care au mai puțină abilitate în curățarea dinților prin periajul zilnic, sigilarea dentară le oferă un beneficiu extraordinar în ceea ce privește prevenirea apariției cariilor.

De asemenea, limitează expunerea bacteriană în cavitatea bucală. Drept urmare, contribuie la menținerea unei sănătăți orale optime a copilului și, în diverse cazuri, poate fi eficientă și în prevenirea fisurilor la nivelul dinților, ce au drept cauză consumul de alimente dure.  

 Alte beneficii pe care procedeul de sigilare dentară la copii le oferă sunt menționate mai jos:

  • Se aplică ușor pe dinți, experiența copilului nu este una traumatizantă.
  • Protecția începe imediat ce sigiliul a fost aplicat pe dinți.
  • Sigilările dinților rezistă procesului masticator și pot avea o durată de viață de câțiva ani pe dinții permanenți ai copilului.
  • Reprezintă o alternativă mai ieftină și mai sigură, decât în cazul tratării cariilor dentare
  • Sunt incolore sau în culoarea dintelui ceea ce le face complet invizibile atunci când copilul zâmbește sau deschide gura.
  • Nu împiedică realizarea corectă a ritualului de igienă orală zilnică.
  • Se repară ușor în cazul în care se deteriorează.
  • Nu se dizolvă în saliva.
  • Aplicarea lor nu necesită anestezie locală.
  • Nu conțin substanțe toxice pentru organismul copilului.

·       Periajul dentar zilnic și folosirea aței dentare pot fi insuficiente pentru a curăța toate suprafețele dinților. Ca atare, sigilările dentare acționează ca o barieră perfectă pentru a preveni cariile dentare.

 

 Cum se sigilează dinții copilului?

Sigilarea dinților la copii este un procedeu rapid și nedureros. Medicul stomatolog pediatru curăță dinții, după care va aplica un gel transparent pe suprafața acestora. Acest gel acoperă ca un capac protector dinții și se etanșează pe suprafața lor. După câteva secunde, medicul va șterge gelul și va usca dinții din nou înainte de a aplica sigiliul pe șanțurile molarilor permanenți, după care va utiliza o lumină albastră specială pentru a întări sigiliul.

×
Subiecte în articol: sigilarea dentară