x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Şuruburile din coloana vertebrală a fetiţelor.

Şuruburile din coloana vertebrală a fetiţelor.

de Florin Condurateanu    |    20 Iun 2011   •   21:00
Şuruburile din coloana vertebrală a fetiţelor.

Multe legende bramburite umbla din gura in gura, iar cand ele se refera la sanatatea omului, dar si la bolile lui, daca sunt false, trebuie dara­mate. Una dintre aceste ziceri se refera la coloana vertebrala a copiilor. Nu sunt putine cazurile de coloana vertebrala stramba, deviata. Denumirile medicinei in aceste cazuri sunt scolioza si cifoza.

Curbare anormala
Scolioza este o curbare anormala a coloanei vertebrale, ajungand sa semene cu litera "S" si aceste deviatii ale coloanei se vad din spate. Coloana vertebrala vazuta din profil trebuie sa aiba niste curburi. La spate chiar un fel de cocoasa mica, iar la sale o adancitura. Daca insa vazuta din profil cocoasa este accentuata, diagnosticul este de cifoza. Tocmai de aceea pentru a trata din timp aceste ne­reguli ale coloanei vertebrale parintii trebuie sa-si observe la baie copilul si sa fie atenti daca nu cumva coloana vertebrala are deviatii si deformari.

Legenda
Ei bine, care este legenda gresita despre scoli­oza? In popor se zice ca aceasta deformare a co­loa­nei apare ca urmare a pozitiei rele in banca sau la masa de lucru. Mai este o varianta: cum ca ghiozdanul este prea greu, atarna intr-o parte pe uma­rul copilului si ii deviaza coloana vertebrala. Gre­sit! Pentru ca de scolioza sufera mai ales fetitele la varsta de 12-13 ani in proportie de 85% din cazuri. La aceste varste se schimba echilibrul hormonilor, apare ciclul si, probabil, sunt influentate structurile coloanei vertebrale, ajungandu-se la acele curburi nefiresti. Pai, daca ar fi de vina pozitia gresita in banca sau ghiozdanul prea greu, de ce mai ales fetitele sufera de aceste boli ale coloanei, si nu in proportie egala si baietii?

Daca deviatia coloanei depaseste 45 de grade, se impune interventia chirurgicala. Chirurgul montea­za de o parte si de alta a coloanei niste tije drepte de metal, introduce in vertebre suruburi conectate la aceste vergi de metal si prin insurubare indreapta coloana, urmand linealitatea tijelor de metal. Bolnavul de scolioza ramane cu aceste piese metalice pentru totdeauna in coloana vertebrala care este indreptata. Pana la deviatiile de 20 de grade, copilul trebuie sa faca gimnastica medicala. Daca exista o incovoiere a coloanei intre 20 si 45 de grade, copilul cu scolioza trebuie sa poarte si corset aproximativ 20 de ore din 24.

×
Subiecte în articol: scolioza ortopedie