x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie la consumul de sare!

Atenţie la consumul de sare!

de Dr Dana Tinică    |    27 Mar 2011   •   17:37
Atenţie la consumul de sare!
Sursa foto: /Thinkstock
158456-thinkstock86495796.jpgSodiul este un element esenţial pentru buna funcţionare a organismului. El contribuie, de exemplu, la menţinerea echilibrului apei şi a electroliţilor, a ph-ului, la activitatea fiziologică a sistemului nervos şi muscular. În acelaşi timp însă, creşterea aportului de sodiu, deci de sare, are numeroase efecte nocive.

Se consideră că aportul de sodiu ar trebui să fie de două-trei grame pe zi, ceea ce ar însemna şase grame de sare. După 40 de ani sau, în cazul unor afecţiuni cronice (hipertensiune arterială, diabet, boli renale) aportul ar trebui redus la 1, 5 grame de sodiu pe zi, adică circa patru grame de sare. Doza zilnică ideală este mai mică la copii decât la adulţi, ai căror rinichi nu sunt perfect adaptaţi funcţiei de eliminare a sodiului. Astfel, copiii mai mici de un an ar trebui să primească maximum un gram  de sare pe zi, cei până la trei ani până la două grame, cei până la şase ani, trei grame, iar cei până la 10 ani- cinci grame.

În realitate, însă consumăm  în mod obişnuit 9-12 până la 20 grame de sare pe zi. Ne iluzionăm deseori, considerând că totul e în regulă, dacă nu gătim prea sărat sau nu adăugăm sare când mâncarea e servită.

În realitate, trei sferturi din aportul de sare din dieta noastră provine din alimentele şi din preparatele cumpărate, doar 15% din surse naturale (carne neprelucrată, vegetale, lactate) şi 10% este adăugată la gătit.

Produse ca snacksuri, chipsuri, biscuiţi, conserve, mezeluri, murături, sosuri, alune şi seminţe, semipreparate, produsele tip fast food etc. conţin cantităţi foarte mari de sare. Mai mult, pâinea obişnuită, produsele de panificaţie şi cele de pati­serie, cerealele şi chiar prăjiturile au cantităţi importante de sodiu.

Prima consecinţă nefastă este legată de creşterea tensiunii arteriale, care afectează o treime din popu­laţie. Pe plan mondial, hipertensiunea arterială este considerată principalul factor de risc pentru sănătate, mai important chiar decât fumatul, fiind responsabilă de 60% dintre accidentele vasculare şi jumătate dintre afecţiunile cardiace. De asemenea, excesul de sare are importante efecte la nivelul stomacului, fragilizând mucoasa şi expunând-o acţiunii Helicobacter Pylori, bacterie implicată în producerea ulcerului. De asemenea, aportul crescut de sodiu  este asociat cu o creştere a eliminării urinare, care provoacă şi o creştere a eliminării de calciu. Aceasta predispune la calculi, dar are un efect im­por­tant şi în geneza osteoporozei.

S-a constatat că reducerea aportului de sare de la 10 la 5  grame pe zi ar echi­vala cu o economie de calciu, echi­valentă cu administrarea unui su­pliment de 1 gram pe zi. Reactivitatea bronşică este şi ea legată de apor­tul de sodiu, astfel încât  reduce­rea acestuia scade frevenţa şi gravita­tea crizelor astmatice. În acest an se atra­ge în mod special atenţia asupra im­pactului pe care consumul excesiv de sodiu îl are asupra sănătăţii băr­ba­ţilor. Ei se îmbolnăvesc mai devreme şi decedează mai repede din cauza maladiilor cardiovasculare, unul dintre factorii incriminaţi fiind preferinţa lor pentru alimentele foarte sărate.

Pentru prevenirea afecţiunilor cauzate de consumul excesiv de sare, citiţi cu mai multă atenţie etichetele produselor. Cele care conţin 5% din valoarea zilnică necesară de sodiu sunt de preferat, iar cele care conţin 20% sunt periculoase. Produsele care conţin 0,25 grame de sare (0,1 grame sodiu) la 100 grame de produs au un aport mic de sare, iar cele care conţin 1,25 grame de sare (0,5 grame sodiu) sunt prea sărate.

×