x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bulină verde, portocalie sau roşie pe alimente

Bulină verde, portocalie sau roşie pe alimente

de Gabriela Antoniu    |    27 Dec 2010   •   21:37

Senatorul PDL Dumitru Florian Staicu a depus la Senat o propunere legislativă potrivit căreia alimentele ar urma să aibă aplicată pe etichetă sau pe ambalaj o bulină, de culoare verde, portocalie sau roşie, în funcţie de conţinutul şi natura aditivilor alimentari.
Conform proiectului, citat de Mediafax , fiecare produs alimentar trebuie să aibă înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj: bulina verde pentru produsele alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic fără să pre­zinte risc pentru sănătate; bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderaţie; bulina roşie pentru produsele alimentare care conţin substanţe sau aditivi alimentari ce pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.

Fiecare produs alimentar ar urma să aibă pe etichetă o bulină cu diametrul de 1,5 centimetri, având doar una din cele trei culori. Criteriile în baza cărora se va decide ce culoare trebuie aplicată fiecărui produs vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea aditivilor alimentari din fiecare produs, se arată în propunerea legislativă. Senatorul PDL Dumitru Florian Staicu, unicul iniţiator al proiectului, precizează, în expunerea de motive, că aceste reglementări nu contravin normelor europene în domeniu şi că prin adoptarea actului normativ sunt satisfăcute interesele consumatorului obişnuit, cu un nivel mediu de educaţie, informaţie şi sănătate, ajutându-l să achi­ziţioneze produse alimentare în mod responsabil, conştient şi raţional.

Şi deputatul PDL Petru Movilă a elaborat un proiect asemănător la începutul acestui an. El propunea obligativitatea ca în unităţile sau spaţiile unde se comercializează produse alimentare care conţin aditivi alimentari consumatorii să fie avertizaţi prin intermediul unui afiş standard, expus într-un loc vizibil, accesibil consumatorilor şi la o înălţime la care să poată fi citit cu uşurinţă şi iluminat corespunzător. Deputatul propunea totodată ca afişul să conţină un mesaj de tipul "Atenţie: în acest spaţiu se comercializează produse care conţin aditivi alimentari", avertismentul urmând să aibă cu­loa­rea neagră şi să prezinte aditi­vii peri­cu­loşi pentru sănătate, denumirea co­mercială (ex: E 501), denumirea chi­mică şi efectul lor asupra organismu­lui, inclusiv bolile pe care le pot genera în cazul unui consum prelungit.

×
Subiecte în articol: bun de consum aditivi