x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Consumul de carne roşie creşte riscul de cancer

Consumul de carne roşie creşte riscul de cancer

de Carmen Plesa    |    20 Feb 2011   •   14:45
Consumul de carne roşie creşte riscul de cancer
Sursa foto: /Thinkstock
152902-thinkstock71086731.jpgCantitatea de carne roşie consumată de o persoană pe săptămână nu trebuie să depăşească 500 de grame, au avertizat specialiştii pe probleme de sănătate ai guvernului britanic. Tăierea porţiilor de carne roşie aduce cu ea scăderea riscului de cancer, au mai subliniat oamenii de ştiinţă, citaţi de The Telegraph.

Atenţionarea ca britanicii să consume pe zi un maxim de 70 de grame de carne roşie sau preparate va apărea într-o recomandare pe care guvernul din Regatul Unit o va emite în această săptămână.

Cantitatea recomandată zilnic este echivalentul a trei felii de şuncă, în timp ce raţia săptămânală, adunată, ar însemna, în total, echivalentul a: o friptură mare, un cotlet de porc, doi cârnaţi şi o porţie mică de sos de spaghete bolognese.

"Este important ca oamenii să înţeleagă că nu sunt puşi să renunţe în întregime la carnea roşie, ci că ar fi iresponsabil să ignore potenţialele riscuri pentru sănătate. Recomandarea este foarte clară”, a declarat o sursă guvernamentală.

Legătura între consumul de carne roşie şi cancer este sugerată de mai multe studii ştiinţifice realizate de-a lungul timpului.

O analiză europeană făcută în 2005 arăta că cei care consumă constant circa 160 de grame de carne roşie pe zi fac să crească cu o treime riscul de a fi afectaţi de cancer de colon.

Un consum ridicat de carne roşie şi preparate din carne roşie a fost legat şi de riscul apariţiei altor forme de cancer, cum ar fi cel de sân, de stomac, de vezică urinară sau diverse organe digestive.

În 2007,  World Cancer Research Fund a recomandat un consum maxim de 500 de grame de carne roşie  pe săptămână. Cantitatea de produse procesate din carne roşie pe care o consumă o persoană, într-o săptămână, n-ar trebui să treacă de 70 de grame. Copiii nu trebuie să mănânce deloc preparate din carne roşie, precum şunca sau cârnaţii, a mai avertizat aceeaşi fundaţie.

Anul trecut, sir Liam Donaldson, şeful serviciului de sănătate din Anglia a declarat că o scădere cu 30% a cantităţii de carne roşie pe care o consumă populaţia ar putea preveni anual 18.000 de decese premature.

×