x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Proaste obiceiuri care strică somnul

Proaste obiceiuri care strică somnul

de Irina Cristea    |    12 Mai 2011   •   19:55
Proaste obiceiuri care strică somnul
Sursa foto: /Thinkstock

165119-thinkstock100876891.jpgO-ntreagă armonie de factori stă la baza unui somn bun. Până şi cel mai fin dezechilibru poate avea drept efect o noapte albă. Sau gri. Cu siguranţă însă a doua zi va fi una neagră, marcată de oboseală, nervi şi o stare generală proastă.

Există cel puţin 10 duşmani ai unui somn bun, avertizează spe­cia­lişti consultaţi de revista Prevention. Lu­cruri în aparenţă simple – unele de bun simţ, altele la care nu ne-am fi gândit. De exemplu, o băută cu patru sau şase ore înainte de culcare. Un al doilea pahar de vin servit după cină poate da, pe mo­ment, o plăcută senzaţie de moleşeală după care cuibăritul în pat pare pasul firesc. Numai că, odată ce efectul ime­diat al alcoolului se duce, mo­leşeala se poate transforma în agitaţie şi neastâmpăr. Genul de agitaţie care ne poate chiar trezi din somn, spun experţii.

Ne-am obişnuit să auzim că o cină c­opioasă scade şansele unui somn odihnitor. E important de ştiut şi că la fel se întâmplă dacă sărim peste cină. Un stomac care n-are deloc de lucru nu ne îmbie la somn. De aceea, o gustare bogată în carbohidraţi (pâi­ne prăjită, cereale sau ceva paste) şi un pahar cu lapte vor linişti stoma­cul şi vor asigura un start bun pentru odihnă. Revenind la discuţia despre cina copioasă, e bine ca masa să fie servită înainte de ora 19:00. Un tract digestiv suprasolicitat are nevoie de ceva timp ca să se liniştească. Cei care ştiu că a doua zi îi aşteaptă o trezire mati­na­lă şi o zi grea trebuie să-şi limiteze cina la vreo 500 de calorii şi să evite felurile de mâncare bogate în grăsimi sau foarte picante.

Nu e o noutate că somnul şi ca­fei­na nu fac casă bună împreună. Trebuie însă reţinut că orice cană sau ceaş­că de cafea servită după ora prân­zului va afecta programul de somn. E valabil şi pentru ceaiul negru, pentru ceaiul verde, ciocolată sau băuturi pe bază de cola.

Motivul – cafeina rămâne în or­ganism cam 12 ore după ingerare.  Exerciţiile fizice pot fi, şi ele, ina­mici ai unui somn odihnitor. Mai ales da­că sunt executate cu patru ore înain­te de culcare. Dacă nu există altă „fereastră” pentru sport pe parcursul zilei, e indicat să se evite exerciţiile foarte în forţă, foarte dinami­ce. Buna alternativă sunt cele de relaxare, care ajută la detensionarea trupului şi a minţii şi pot fi aliaţi ai odihnei de peste noapte.

Un ultim „fum” înainte de culcare este un alt prost obicei ce trebuie eliminat de cei care-şi doresc să doarmă bine. Dincolo de alte deservicii pe care le face sănătăţii, nicotina este un stimulent care dă peste cap ciclul de somn. Veşti proaste şi pentru cei care adorm cu sau pe mu­zi­că şi-şi ţin lângă pat MP3 pla­-

ye­r-ul. Sau pentru cei care ţin să pos­teze char din pat un mesaj de noapte bună pe Facebook sau Twitter. Toate aceste activităţi strică startul unui somn odihnitor. Specialiştii insistă să excludem din dormitor orice dispozitiv electronic cu ecran. Iar ritua­lul de culcare trebuie să includă nea­părat închiderea televizorului şi a computerului.

Nu mulţi au şansa, în România, de a trage un pui de somn pe la 3 dup'amiaza. Deşi, în alte ţări, siesta se prac­tică şi poate stimula productivi­tatea, odihna din timpul zilei nu trebuie să depăşească 30-45 de minute. Iar cei care observă că noaptea, la ora de culcare, nu le e pic de somn ar trebui să excludă de tot siesta. O baie fierbinte înainte de culcare e pe lista „Aşa nu!”. Faptul că sta­­tul în apă caldă încălzeşte şi mo­leş­eşte nu e un lucru bun în vederea somnului. Când adormim, organismul scade turaţia „motoarelor” şi încearcă să le „ră­cească”. Acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care e nevoie să ne învelim noaptea. Mo­mentul ideal pentru o baie fierbinte este cu o oră, o oră şi jumătate înainte de culcare.

Celor care lucrează pe timpul nopţii, specialiştii le transmit un mesaj clar: n-o să vă ajute să vă odihniţi. Din contră! Un somn bun cere crea­rea unui spaţiu mental între muncă şi odihnă. Iar dacă atunci când încercaţi să dormiţi vă joacă în faţa ochilor câ­teva dintre lucrurile pe care trebuie să le bifaţi a doua zi, mai bine faceţi o listă cu ele înainte de a vă băga în pat.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei