x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 3 afecțiuni oculare comune care pot apărea pe măsură ce îmbătrânești

3 afecțiuni oculare comune care pot apărea pe măsură ce îmbătrânești

28 Apr 2021   •   13:07
3 afecțiuni oculare comune care pot apărea pe măsură ce îmbătrânești

Dacă ai deja vârsta peste 40 de ani și ai observat că vederea ta este puțin mai slabă, este posibil să ai anumite afecțiuni oculare. Vederea neclară este un simptom al presbiopiei sau al altor probleme oculare. La o anumită vârstă, cam după 40 de ani, ochii și inima îmbătrânesc. Mușchii ochilor își pierd din eficiență, iar capacitatea de focalizare începe să fie mai redusă.

De asemenea, există și probleme oculare mult mai grave decât presbiopia, care provoacă pierderea vederii. De exemplu, glaucomul este întâlnit frecvent la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Această boală nu produce durere și nici alte simptome, dar poate duce la pierderea vederii centrale și periferice. Presiunea din ochi, în cazuri de glaucom, se poate reduce cu picături oftalmice, prescrise de medicul specialist oftalmolog. În cazuri grave, mai rar, se recomandă procedura laser sau chirurgicală.

O altă boală gravă este retinopatia diabetică care provoacă leziuni ale retinei. Ea apare la pacienții cu diabet și poate fi prevenită prin menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale în limitele normale.

Există multe afecțiuni oculare care sunt tratate în mod eficient în prezent, mai ales dacă sunt depistate în fază incipientă, astfel se poate proteja vederea. Iată care sunt cele mai comune 3 afecțiuni oculare, care pot apărea pe măsură ce îmbătrânești:

1. Sindromul de ochi uscat

Această afecțiune apare din cauza îmbătrânirii și a reducerii producției de lacrimi. Uscăciunea ochilor și oboseala oculară se produc și din cauza expunerii mult timp la lumina albastră de la computer.

Pentru calmarea simptomelor se pot folosi picături de ochi, care stimulează lacrimile naturale și hidratează ochii. Există, de asemenea, ochelari pentru calculator pe Muunel.ro, care protejează de lumina albastră, emisă de monitoarele LCD, LED și așa mai departe.  

Alte metode de prevenire și tratament sunt:

  • Gimnastica ochilor, exerciții moderate care ameliorează tensiunea oculară
  • Pauzele dese, de 10-15 minute la o oră de lucru pe calculator
  • Purtarea de ochelari de vedere, dacă sunt necesari
  • Consultarea unui medic oftalmolog în cazul în care apar alte semne ale bolilor de ochi.

2. Presbiopia

Presbiopia este văzută ca un fenomen de îmbătrânire, când obiectivul ochiului devine mai rigid, zonele ciliale se slăbesc, iar asta face mai dificilă focalizarea, concentrarea asupra obiectelor din apropiere și citirea scrisului mic de pe etichete.

De asemenea, când citești o carte și ridici brusc ochii, peisajul din afara ferestrei pare vag, iar apoi el devine din ce în ce mai clar. Acesta este un alt simptom al presbiopiei, în general este nevoie de timp pentru concentrare asupra obiectelor situate la distanțe diferite, de la departe la aproape, sau de la aproape la departe. Când apar astfel de probleme, este nevoie de un control al vederii la medicul oftalmolog.

Experții spun că acuitatea vizuală poate fi îmbunătățită cu ochelari de lectură, de presbiopie, sau cu intervenție chirurgicală.

3. Cataracta

Această afecțiune poate apărea la persoanele în vârstă și le poate afecta vederea. Statisticile arată că aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 65-74 de ani suferă de cataractă. Tratamentul este de tip chirurgical și destul de stresant. Cataracta poate fi congenitală sau dobândită, secundară, traumatică sau diabetică. În general ea este legată de vârsta înaintată. Este vorba despre scăderea transparenței cristalinului odată cu îmbătrânirea.

Specialiștii în domeniul medical spun că la oameni, cataracta legată de vârstă începe cam după 40 de ani și se agravează în timp, an de an. Boala se dezvoltă în proporție de 80% spre vârsta de 70 de ani și în procent de 90% pe la 80 de ani. Asta înseamnă că odată cu înaintarea în vârstă, boala se agravează și vederea se deteriorează. Prin urmare, persoanele care au deja vârsta de 50 de ani ar trebui să facă un control medical la ochi, pentru a verifica starea lor de sănătate.

×