x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Analize medicale pe care trebuie să le faci în fiecare an

Analize medicale pe care trebuie să le faci în fiecare an

04 Feb 2021   •   13:13
Analize medicale pe care trebuie să le faci în fiecare an

Ar fi normal să mergi la controale preventive, pe parcursul unui an, cel puțin la fel de des pe cât îți duci mașina la service. Verificările periodice anuale sunt extrem de importante, pentru că pot depista probleme serioase în stadiu incipient sau îți pot oferi, în schimb, confirmarea că ești bine și garanția unei vieți lungi și de calitate.

Teste de rutină

Sunt câteva teste considerate de rutină ale căror rezultate pot furniza date esențiale despre felul în care funcționează organele vitale. Analizele de sânge și urină sunt unele dintre cele mai importante, pentru că pot permite evaluarea rinichilor, ficatului și a inimii, oferind informații despre starea generală de sănătate.

 

Testele de sânge minimale, la care se adaugă un sumar de urină și urocultura, pot indica probleme variate, de la anemie până la infecții, deseori asimptomatice, dar și date importante despre imunitate și capacitatea organismului de a elimina toxine. Testele de urină și sânge pot descoperi afecțiuni mute, dar extrem de grave, de la diabet până la riscul de a face boli cardiovasculare sau accidente vasculare.

Controlul tiroidei

Glanda tiroidă este o glandă vitală. Este creierul endocrin care intervine în toate procesele hormonale. Tiroida reglează metabolismul, creșterea și dezvoltarea, intervine în reglarea hormonilor sexuali, a metabolismului calciului și în sănătatea oaselor. De modul în care funcționează tiroida depind inclusiv calitatea somnului, mecanismele de termoreglare, starea psihică și capacitatea de a face față stresului. Toate acestea, dar și alte funcții tiroidiene depind de un echilibru foarte delicat, care rezultă dintr-un aport corect de iod.

 

Există două mari probleme pe care le poate dezvolta tiroida: hipotiroidismul sau o tiroidă leneșă, care apare atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni, și hipertiroidismul sau tiroida hiperactivă, când activitatea este prea intensă. Ambele probleme pot fi depistate prin analize foarte simple și un banal examen al tiroidei.

Examenul oftalmologic

Nimic mai prețios, între simțurile omului, decât vederea. Boli grave ale ochilor nu dau niciun indiciu sau simptom și, chiar dacă acestea există, sunt „camuflate” de creier, care reglează modul în care percepem imaginile. Examenele oculare anuale sunt importante din mai multe motive. În primul rând, oferă posibilitatea de a corecta simplu problemele legate de vedere, ca urmare a viciilor de refracție, unele dintre ele fiind inevitabile de la o anumită vârstă încolo. În al doilea rând, pentru că pot identifica afecțiuni oculare care duc la pierderea vederii, precum glaucomul, cataracta, ulcerele corneene sau degenerescența maculară.

 

Un simplu examen oftalmologic poate identifica afecțiuni non-oculare, precum diabetul, hipertensiunea sau predispoziția pentru accidente vasculare cerebrale. În timpul examenului ocular este verificată sănătatea vaselor de sânge din retină, care poate fi un indicator esențial pentru alte probleme de sănătate care există, dar care nu au încă simptome.

Examinările cutanate

Pielea este cel mai mare organ al omului, iar funcțiile sale sunt extrem de complexe. Este barieră cu rol în imunitate, intervine în termoreglare, respirație și echilibrul hidric. În plus, este cel mai mare organ de simț. Unele dintre afecțiunile cutanate sunt manifestarea unor boli autoimune, în timp ce altele deveni foarte repede din simple „bubițe”, maladii canceroase extrem de agresive și mutilante. Cancerul cutanat este principala boală de piele în prezent, după acnee. Identificat la timp, se tratează simplu și repede, iar netratat poate duce la deces.

 

Medicii recomandă autoexaminarea, dar și un control temeinic, de rutină, la medicul dermatolog, mai ales dacă intri într-o categorie de risc (ochi și păr deschise la culoare, piele albă), ai pistrui și multe alunițe. De asemenea, trebuie să faci aceste controale dacă te expui regulat la soare.

Controlul ginecologic

Acesta este printre cele mai importante investigații de rutină, indiferent de vârstă, și poate să prevină unele dintre cele mai traumatizante și mai grave forme de cancer, dar și probleme din sfera aparatului genital, care pot fi ușor tratate și rezolvate. Până la urmă, aceste controale sunt o demonstrație de dragoste față de propria persoană și față de ceea ce te definește ca femeie.

Screening pentru cancerul testicular

Depistarea precoce a cancerului testicular crește șansa de supraviețuire cu 90%. Cancerul testicular afectează în special bărbații tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani. Autoexaminarea este utilă, dar controlul medical de rutină este esențial și poate face diferența dintre multă suferință, frustrări și mari probleme de sănătate și o viață plină de satisfacții.

 

Controalele periodice sunt esențiale. Din păcate, cultura prevenției este slab dezvoltată în România. Probabil că acesta este unul dintre motivele pentru care starea generală de sănătate a românilor, în general, nu este una dintre cele mai bune. Depinde de fiecare în parte ca acest lucru să se schimbe în bine, iar prevenția și testele de rutină să devină o obișnuință.

 

Sursă foto: unsplash.com

 

×