x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Antiinflamatoarele, statinele și uleiurile de pește omega 3 ar putea trata depresia

Antiinflamatoarele, statinele și uleiurile de pește omega 3 ar putea trata depresia

de Giulia Anghel    |    29 Oct 2019   •   14:42
Antiinflamatoarele, statinele și uleiurile de pește omega 3 ar putea trata depresia

Analgezicele obișnuite, statinele și uleiurile de pește omega 3 ar putea reduce depresia, mai ales atunci când sunt luate în asociere cu antidepresivele, arată ultimele cercetări. Este vorba de antiinflamatoare uzuale, precum ibuprofenul și aspirina, scrie news.sky.com. 

Oamenii de știință de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Wuhan, China, au luat în considerare 26 de studii existente, care au implicat testarea a peste 1.600 de pacienți. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie și Psihiatrie.

A fost relevat faptul că agenții antiinflamatori, inclusiv ibuprofenul și aspirina, precum și statinele și uleiurile de pește omega 3, reduc simptomele majore ale depresiei. Ele au fost cu 79% mai eficiente pentru diminuarea manifestărilor acestei afecțiuni și au contribuit cu 52% la reducerea stărilor generale proaste, comparativ cu pilulele de tip placebo. Cercetătorii au examinat și studii care au implicat alte tratamente, inclusiv steroizi și medicamente pentru tulburările de somn. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), acizii grași omega-3, statinele și minociclinele par a fi cele mai indicate pentru atenuarea depresiei. 

Profesorul Eduard Bullmore, șeful Departamentului de psihiatrie de la Universitatea Cambridge, a salutat noile rezultate, dar este de părere că „Acest lucru ar trebui să încurajeze examinarea suplimentară a modurilor în care am putea folosi o serie de intervenții antiinflamatorii pentru a ajuta persoanele cu depresie, în special cele care iau deja un medicament antidepresiv convențional cu beneficii limitate. Însă, după cum concluzionează autorii, vor fi necesare studii suplimentare pentru a putea fi eliberate licențe și prescripții medicale acestor antiinflamatoare." 

Nici David Curtis, profesor onorific la University College London, nu este convins de concluziile cercetărilor. „Cei mai eficienți agenți antiinflamatori sunt AINS și, cu toate că problemele sunt rare, mii de oameni mor în fiecare an din cauza efectelor secundare ale acestora. De obicei sunt luate pentru dureri cronice și sunt riscante dacă tratamentul durează perioade lungi de timp."

 

 

 

×
Subiecte în articol: omega 3 statine