x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Asemănări și deosebiri între vaccinurile Pfizer și Moderna

Asemănări și deosebiri între vaccinurile Pfizer și Moderna

de Giulia Anghel    |    04 Feb 2021   •   14:42
Asemănări și deosebiri între vaccinurile Pfizer și Moderna
Sursa foto: Lucian Alecu

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat, până acum, trei vaccinuri împotriva COVID-19. Primul tratament, deja distribuit în multe state europene în cadrul campaniilor de vaccinare, a fost dezvoltat de asociația americano-germană Pfizer/BioNTech. Cel de-al doilea este produs de americanii de la Moderna, iar al treilea aparține societății elvețiene AstraZeneca, împreună cu Universitatea Oxford.

Problema care se pune acum este care dintre acestea este mai eficient în imunizarea împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Ceea ce trebuie să știm însă este că, deocamdată, cererea este mai mare decât capacitatea de producție a acestora, motiv pentru care opțiunea pentru una sau alta dintre variante se face după criterii medicale, în funcție de istoricul medical al pacientului și de disponibilitatea vaccinului din centrele de vaccinare. 

Potrivit autorității de reglementare, primele două tratamente sunt foarte asemănătoare, arată site-ul vaccinare-covid.gov.ro

Cum au fost dezvoltate vaccinurile 

Ambele tratamente utilizează tehnologia ARN mesager. Acest tip de vaccin ajută organismul să dezvolte anticorpii necesari pentru a lupta cu virusul SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.  Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Cât de eficiente sunt cele două tratamente 

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul Pfizer/BioNTech Pfizer are o eficiență de 95% în prevenirea bolii COVID-19, iar a vaccinului Moderna este de 94.1%. Pentru niciunul dintre acestea nu se știe încă în ce măsură previn infecția asimptomatică, iar protecția pe termen lung nu este cunoscută deocamdată.

Cine se poate vaccina

Vaccinul Pfizer/BioNTech este aprobat pentru imunizarea persoanelor de peste 16 ani, în timp ce Moderna poate fi administrat celor de peste 18 ani.

Sarcina și alăptarea

Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat femeile însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea.

Astfel că se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Cum se administrează

Ambele vaccinuri necesită două doze. Pentru Pfizer/BioNTech rapelul se face la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Siguranța

Majoritatea reacțiilor adverse sunt ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente reacții raportate privesc durerea în braț la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.

Acesta apar datorită stimulării sistemului imunitar, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.

Depozitare și distribuție

Ambele vaccinuri necesită condiții speciale de temperatură, care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției.

Vaccinul Moderna trebuie depozitat la -20°C, iar Pfizer/BioNTech are nevoie de -80°C. După decongelare, Pfizer este stabil timp de 5 zile la 2-8°C, în timp ce Moderna este stabil pentru o perioadă 30 de zile, la 2-8°C.

Fiecare flacon Pfizer conține 5 doze de vaccin și necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic. Fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze care pot fi administrate direct. 

Și din punctul de vedere al siguranței și eficacității, cele două vaccinuri sunt similare, diferențele fiind importante mai degrabă pentru organizarea logistică, cu privire la stocare, transport, administrare.

×
Subiecte în articol: vaccin ema COVID pfizer moderna