x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boala de ficat gras poate face pasul înapoi

Boala de ficat gras poate face pasul înapoi

de Florin Condurateanu    |    07 Dec 2020   •   19:30
Boala de ficat gras poate face pasul înapoi

Mulţi cred că atât de răspândita boală de ficat gras, adică steatoza hepatică, este o maladie uşoară. Greşit! Specialişti de marcă atrag atenţia că de la steatoza hepatică pornesc celelalte maladii grave hepatice, adică pot urma hepatitele cronice, cirozele sau cancerele de ficat.

 

Ficatul gras nu prea dă simptome, apare o oboseală nelegată de nişte eforturi speciale, se deteriorează unele analize hepatice, de exemplu transaminazele. În controale de rutină la ecograf ficatul gras apare cu o strălucire ieşită din comun. Ficatul gras înseamnă încărcarea celulelor hepatice cu grăsimi, ele nu mai pot să-şi îndeplinească rolurile. Prima etapă a bolii este de steatoză hepatică, în această fază, cu tratament adecvat, în principal prin schimbarea stilului de viaţă, boala de ficat poate să se retragă un pas înapoi. Prin avansarea acestei boli, se ajunge în a doua etapă, steato-hepatita, în care a înaintat procesul inflamator, urmând fibroza, acea întărire a porţiunilor de ficat în veritabile cicatrici nefuncţionale. Suferindul trebuie să fie atent la dietă: mai puţine grăsimi, nu numai carnea e bine să fie slabă, dar şi alte proteine (laptele, brânzeturile – trebuie alese produsele degresate). Este bine să se cenzureze şi produsele cu multe glucide, cu exces de carbohidraţi, inclusiv băuturile cu multe calorii, chiar berea, vinul, băuturile răcoritoare. Regimul alimentar trebuie să fie bogat în legume şi fructe. Dar din domeniul fructelor să se evite acelea cu multe glucide, prea dulci. Să se facă mai multă mişcare. Cei care nu pot practica unele sporturi, trebuie să meargă pe jos o jumătate de oră zilnic, în ritm uşor grăbit. Această plimbare pe jos este benefică şi aparatului cardio-vascular. Cel cu ficat gras e cazul să se descotorosească de kilogramele în plus.

 

 

Să nu uităm rolurile de mare complexitate din sarcina ficatului. El este mai mult decât un laborator, este un combinat indispensabil stării de sănătate.

 

 

×
Subiecte în articol: ficat gras