x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce spun experții despre originea virusului SARS-CoV-2

Ce spun experții despre originea virusului SARS-CoV-2

06 Feb 2021   •   22:30
Ce spun experții despre originea virusului SARS-CoV-2

Virusul SARS-CoV-2 este posibil să se fi răspândit, așa cum s-a spus inițial, din piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, China. Cu toate acestea, nu înseamnă că noul coronavirus și-ar avea originea în locul respectiv, arată o echipă de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citat de Xinhua.

"Nu există dovezi că virusul a apărut acolo. Dar, ipotetic, există toate condiţiile pentru ca răspândirea acestuia să fi început din piața Huanan", a spus cercetătorul rus al OMS, Vladimir Dedkov. El face parte dintr-o echipă de oameni de știință care anchetează originea pandemiei. 

Piața din Wuhan este considerată focarul din care au pornit infecțiile cu COVID-19 și care apoi s-au răspândit în toată lumea. Totuși, cercetătorii nu știu cu exactitate dacă acest lucru este adevărat. 

O altă teorie, infirmată însă de expertul rus, este aceea că virusul ar fi pornit de la Institul de Virusologie din Wuhan. "Desigur, a fost important pentru misiunea noastră să vizităm această instituţie, să vorbim cu colegii noştri şi să vedem cum este organizat totul acolo. Laboratorul este perfect echipat. Mi-e greu să-mi imaginez că de acolo s-ar fi putut scurge ceva", a precizat Dedkov.

Şeful echipei celor 9 experţi ai OMS, Peter Ben Embarek, a exclus și el ipoteza unei scăpări a coronavirusului dintr-un laborator, considerându-l doar un scenariu de film. 

Institutul de Virusologie din Wuhan a fost acuzat de fostul președinte american Donald Trump, dar și de șeful diplomației, Mike Pompeo, că reprezintă originea acestui microorganism. Acesta are, încă din 2012, un laborator de înaltă securitate P3 care analizează mai ales coronavirusuri. Instituţia mai deține și un laborator P4, care poate găzdui tulpini precum Ebola. Laboratoarele institutului sunt avizate de OMS.

Delegația OMS își încheie ancheta săptămâna viitoare, însă șeful acesteia a declarat deja că vor exista răpunsuri complete asupra originii noului coronavirus dar acesta este primul pas spre aflarea adevărului.

×
Subiecte în articol: COVID Wuhan oms