x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Clarificări privind reacțiile alergice ale vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech

Clarificări privind reacțiile alergice ale vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech

18 Dec 2020   •   13:22
Clarificări privind reacțiile alergice ale vaccinului anti COVID-19 produs  de Pfizer/BioNTech

În cadrul campaniei de vaccinare a populației pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, demarată în Marea Britanie, a fost folosit tratamentul dezvoltat de companiile Pfizer/BioNTech. În cadrul acestui proces au fost raportate două reacții alergice de tip anafilactic, pacienții necesitând monitorizare medicală, motiv pentru care sunt necesare mai multe clarificări, transmite Guvernul României.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a formulat mai multe recomandări în acest sens. Vaccinul poate fi administrat în siguranță chiar și pacienților cu alergii dar trebuie evitat în cazul unor antecedente reacții alergice severe la substanțele din compoziția produsului. 

Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA) avertizează ca persoanele cu antecedente alergice la alimente sau medicamente să evite vaccinarea. Reacțiile anafilactice sunt rare și survin în cazul celor care au un istoric în acest sens. Doar două persoane din zecii de mii cărora li s-a administrat acest vaccin au avut reacții aleregice.

De altfel, orice medicament poate avea efecte adverse, însă cele mai multe dintre acestea nu sunt grave. 

Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică atrage atenția că orice au risc de reacții alergice. Frecvenţa apariţiei lor este specificată în prospectul fiecărui produs şi derivă din datele obţinute în urma studiilor clinice. Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, studiile de fază 3, care au inclus 44.000 de participanţi, au arătat că riscul de a dezvolta reacţii alergice este de 0,63% în lotul persoanelor vaccinate, comparativ cu 0,50% în lotul celor care au primit placebo.

Acest vaccin se află în curs de evaluare în vederea autorizării de către Agenția Europeană a Medicamentelor. Acesta va fi utilizat în UE doar după o atentă evaluare științifică, care atestă faptul că îndeplinește toate condițiile prevăzute în normele existente.

În plus, orice produs autorizat este monitorizat permanent pentru a identifica posibile efecte adverse și pentru a reacționa rapid în cazul apariției unor astfel de efecte neașteptate. Vaccinurile împotriva COVID-19 se află sub supravegherea unui număr foarte mare de autorități de reglementare, iar întregul proces este creat pentru a nu exista nicio posibilitate ca eventualele pericole să nu fie descoperite la timp.

×