x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Coroane dentare din ceramică. Avantaje și recomandări

Coroane dentare din ceramică. Avantaje și recomandări

21 Mai 2021   •   12:49
Coroane dentare din ceramică. Avantaje și recomandări

Avantajele tratamentului cu coroane dentare din zirconiu

 Evoluția stomatologiei, ca urmare a tehnologiilor și materialelor apărute în ultimii 10 ani, a făcut posibil ca mulți pacienți să obțină zâmbetul mult visat, deși milioane de oameni se confruntă cu diferite afecțiuni orale, precum carii dentare, gingivite sau parodontite.

Afecțiunile dentare au impact major asupra modului în care interacționăm cu cei din jur, asupra vieții noastre personale sau profesionale, astfel că estetica dentară și-a câștigat un rol important în ramurile stomatologiei moderne datorită numărului tot mai mare de persoane care apelează la tratamentele cu coroane și fațete dentare.

Numeroase studii arată că există o legătură strânsă între sănătatea orală precară și stima de sine. Astfel, potrivit unui raport al Academiei Americane de Stomatologie Cosmetică, 92% dintre respondenți consideră că un zâmbet frumos este un atu social vital. De asemenea, 75% dintre respondenți au declarat că judecă succesul unei persoane în funcție de estetica zâmbetului.

În aceste condiții, atunci când pacienții ajung în cabinet cu dorința de a avea un zâmbet perfect la finalul unui tratament stomatologic, medicii dentiști le recomandă, în numeroase cazuri, tratamentul de reabilitare orală prin coroane dentare din ceramică.

Lucrările protetice realizate din zirconiu sau ceramică sunt preferate datorită rezistenței lor superioare, a durabilității și a esteticii excepționale.

Estetică superioară

Transluciditatea naturală a zirconiului permite tehnicianului dentar și medicului protetician să realizeze coroane dentare în mai multe nuanțe, ceea ce conferă adaptabilitate coroanelor dentare din zirconiu în funcție de culoarea naturală a dinților pacientului.

În plus, cu ajutorul noilor tehnologii în estetica dentară, precum Digital Smile Design, care permite previzualizarea rezultatului final de la prima ședința, și tehnica CAD-CAM de frezare computerizată, fiecare coroană dentară se va potrivit perfect pe arcada dentară. În acest fel, este redus timpul petrecut de pacient pe scaunul stomatologic pentru ajustarea și cimentarea coroanelor dentare, sporind confortul acestuia.

Confort sporit  

Coroanele dentare din zirconiu sunt confortabile pentru pacienți, deoarece sunt termorezistente, respectiv nu transmit senzațiile de rece și cald către dintele natural reabilitat, așa cum se întâmplă în alte tipuri de reabilitare orală convențională.

Siguranță ridicată pentru pacient

Biocompatibilitatea ridicată a zirconiului nu va provoca alergii pacienților predispuși la a dezvolta diferite forme de alergii la contactul cu anumite materiale. Astfel, coroanele dentare din zirconiu sunt extrem de sigure pentru utilizare clinică în interiorul cavității bucale în vederea reabilitării unuia sau a mai multor dinți.

De asemenea, deoarece suprafața coroanelor dentare din zirconiu este netedă, aceasta ajută la reducerea acumulării plăcii bacteriene.

Rezistență

Unul dintre cele mai mari avantaje ale zirconiului este rezistența superioară, mai ales luând în considerare presiunea masticatorie exercitată pe dinții anteriori, pe care mestecăm majoritatea alimentelor.

Astfel, tratamentul cu coroane dentare din zirconiu, îndeosebi pe dinții din spatele cavității bucale reprezintă o soluție ideală pentru ca pacientul să păstreze intacte lucrările pe termen lung.

Culoarea

Pentru că este un material cu o transluciditate ridicată, zirconiul permite colorarea personalizată a coroanei dentare în nuanța dorită de către pacient, completându-se perfect cu restaurările existente și cu dinții naturali.

Păstrarea structurii dintelui natural

De obicei, atunci când este nevoie de montarea unei coroane dentare, este îndepărtat un strat din dintele natural pentru ca această lucrare protetică să se potrivească corect peste dintele natural.

Pentru că  zirconiul prezintă o rezistență ridicată, prepararea dintelui va fi minimă, ceea ce înseamnă că este păstrat mai mult din dintele natural. Acest aspect este important și util, mai ales în situațiile în care coroana va trebui îndepărtată și înlocuită, la un moment dat.

Durabilitate și longevitate

Oxidul de zirconiu, folosit, de fapt, pentru realizarea de coroane de dentare din zirconiu este aproape indestructibil, rezistând cu succes forțelor masticatorii. 

De fapt, zirconiul are proprietăți chimice și fizice similare cu titanul, fiind denumit și “oțel ceramic” și este de cinci ori mai puternic decât porțelanul. Asta înseamnă că zirconiul este mai rezistent la ciobire și fisurare.

Ca atare, după montare, coroanele dentare din zirconiu pot rezista chiar și 20 de ani fără a fi schimbate, în condițiile în care sunt respectate recomandările medicului stomatolog privind igiena orală și protejarea lucrării protetice.

Nu conțin metal

Coroanele din zirconiu nu necesită îmbinarea cu un suport metalic pentru a fi finalizate, așa cum se întâmplă în cazul altor tipuri de coroane dentare. 

De aceea, zirconiul este potrivit pentru pacienții cu alergii la metal sau care ar prefera să aibă restaurări fără conținut metalic în cavitatea bucală. 

Fără colorare gingivală

Pacienții cu gingii subțiri, translucide sau cei care sunt predispuși la retrageri ale gingiei se pot confrunta cu o colorare a zonei implantului (gri-închis), în cazul în care acesta are o bază metalică.

Implantul dentar ceramic elimină acest dezavantaj, astfel încât pacientul nu se va confrunta cu expunerea inestetică a marginilor metalice în cazul retragerii gingivale.

Așadar, înainte de a urma un tratament de restaurare protetică cu coroane dentare, este important să fii corect informat despre tipuri de coroane dentare disponibile în clinica dentară pe care ai ales-o pentru tratamentul tău.

Echipa de medici proteticieni din cadrul Green Dental oferă fiecărui pacient un plan de tratament personalizat în funcție de patologia identificată, de nevoile acestuia și de rezultatele pe care dorește să le obțină pe termen lung.

 

×
Subiecte în articol: Coroane dentare