x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum îţi convingi copilul să mănânce fructe şi legume

Cum îţi convingi copilul să mănânce fructe şi legume

30 Sep 2019   •   18:30
Cum îţi convingi copilul să mănânce fructe şi legume
Sursa foto: Stockbyte/Getty Images

Micuţii din familie se reped la dulciuri şi la pufuleţi, dar fac mofturi dacă le pui în farfurie fructe şi legume - iată o situaţie pe care îţi e greu să o schimbi. Nu-ţi pedepsi copiii, învaţă-i, cu răbdare, să aprecieze alimentele sănătoase.

 

Nu are sens să-i spui prichindelului că e bine să ronţăie morcovi în loc de chipsuri, pentru că morcovii „au vitamine” şi „sunt sănătoşi”. Pe copil, treaba asta, cu sănătatea, îl lasă rece şi va păpa tot ceea ce îi place lui mai mult şi mai mult . De cele mai multe ori, cei mici refuză fructele şi legumele pentru că nu le-au fost introduse în alimentaţie de la vârste mici. Şi-au format gustul în lipsa acestor produse pline de substanţe nutritive, iar acum părinţilor le este greu să le strecoare în farfurie o felie de roşie, pe lângă cartofii prăjiţi, sau să le dea un măr pe post de gustare.

Mai întâi, încearcă să camuflezi fructele şi legumele în preparate pe care copilul le consideră apetisante: în sucuri proaspete de casă, în îngheţate, în smoothie-uri, în tarte. O plăcintă cu brânză şi spanac va fi acceptată mai uşor de decât un piure de spanac servit ca atare. Iar o îngheţată cu iaurt, ciocolată şi banane va fi savurată pe loc, chiar dacă fructul simplu se alege cu un “Nu” hotărât. Nu îi plac merele? Prepară-le la cuptor, după ce le-ai scobit şi le-ai umplut cu miere, stafide şi scorţişoară. Sau fă mere în pijama, învelite în aluat.

Ca să-l înveţi pe copilul tău să deprindă gusturi noi, invită-l în bucătărie şi preparaţi împreună un fel de mâncare cu alimente sănătoase, după o reţetă pe care chiar micuţul tău poate să o aleagă din cartea de bucate. Jucaţi-vă, la final, de-a ghicitul ingredientelor. 

 

Combinaţii dulci-sărate

Dacă ai încercat totul - fructe ascunse în clătite, sufleu cu legume, tartă cu dovlecei ş.a.m.d. - şi micuţul tău clatină în continuare din cap, încearcă combinaţii de sărat cu dulce. Ananasul merge bine cu friptura de porc, strugurii şi portocalele se armonizează cu puiul la grătar. S-ar putea ca noile amestecuri să aibă succes!

 

Taie fructele bucăţi şi aranjează-le frumos în boluri mari. Când copilul tău invită prieteni acasă, serveşte-i cu bunătăţile multicolore. Micuţii vor devora totul, iar copilul tău le va urma exemplul.

 

×