x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Curcanul cu antibiotice. Efecte: alergii, şoc anafilactic, cancer, prăbuşirea sistemului imunitar

Curcanul cu antibiotice. Efecte: alergii, şoc anafilactic, cancer, prăbuşirea sistemului imunitar

de Magda Marincovici    |    13 Mar 2013   •   18:24
Curcanul cu antibiotice. Efecte: alergii, şoc anafilactic, cancer, prăbuşirea sistemului imunitar
Sursa foto: Thinkstock

Reziduurile de antibiotic din carne sunt la originea a cel puţin două efecte extrem de periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi le explică. Primul efect: selectează tulpini rezistente şi multirezistente la antibiotice. Ceea ce înseamnă că în cazul unei infecţii cu aceste tulpini, antibioticele administrate nu-şi mai fac efectul şi ne aflăm fără protecţie exact ca înainte de descoperirea antibioticelor.

Al doilea efect: provoacă dezechilibre majore ale microflorei în special a celei din colon, genereând disbioză care atrage după sine prăbuşirea sistemului imunitar şi deschiderea porţii către toate bolile, inclusiv a cancerului. Aceasta ar putea fi o explicaţie a exploziei frecvenţei cancerului înregistrată la ora actuală.

Grav este şi faptul că reziduurile de antibiotic descoperite în carne este o realitate valabilă în ţara noastră, ca şi în oricare altă ţără a Uniunii Europene, este cunoscută de specialişti nu de azi de ieri, ci de mai multe decenii, dar ea este însă ţinută la secret. Profesorul Mencinicopschi spune că această realitate era ascunsă înainte de 1989 aşa cum este şi la ora actuală.  Şi că în contextul poluării globale a mediului trebuie să ne aşteptăm şi la alte alimente contaminate. Astfel, după lapte cu aflatoxină, carne cu reziduuri de antibiotic, ar putea urma zahărul cu doze extrem de mari de aluminiu.

"În general, în ferme, toate furajele sunt tratate cu antibiotic şi hormoni. Doza de antibiotic sau de hormoni, cât şi produsul selectat trebuie să fie autorizate de către autorităţile competente. În general, cam toată carnea, poate cu excepţia celei bio, are reziduuri de antibiotic sau de hormoni", declara pentru Mediafax medicul primar Georgeta Văcaru, specialist în boli metabolice şi de nutriţie. Unii specialişti susţin că, prin preparare termică, sunt eliminate reziduurile de antibiotic din carne. Ei recomandă ca, înainte de prepararea propru-zisă, carnea să fie bine spălată în apă rece, apoi fiartă, apa aruncată şi carnea spălată din nou. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi subliniază că prin aceaste măsuri într-adevăr sunt distruse unele toxine. Totuşi, reziduurile de antibiotic, odată pătrunse în celule, acestea se extrag  într-o foarte mică măsură. De altfel, toţi specialiştii sunt de acord că prin prepararea la grătar sau prin prăjire carnea păstrează toxinele, aminoacizii, inclusiv reziduurile de antibiotic. 

Evident se pune întrebare care ar fi soluţiile menite a ne proteja sănătatea. Una, considerată extremă, ar fi trecerea la veganism, adică o dietă strictă fără nici un produs de la animale. Dar nu toţi suntem pregătiţi pentru această soluţie radicală. Şi atunci, potrivit profesorului Menchinicopschi, trebuie să ţinem seama de o regulă la îndemână oricui:  zilnic, cel puţin jumătate din aportul alimentar să fi reprezentat de legume şi fructe.

Ieri, vicepreşedintele Autorităţii Naţioanle Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mânăstireanu, a anunţat că, potrivit datelor transmise din Germania, prin sistemul rapid de alertă, de la o fermă din ţara noastră ar fi fost trimis piept de curcan cu reziduuri de antibiotic.

Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns in Germania de la o ferma din Romania, fiind trimisa o notificare in acest sens prin Sistemul Rapid de Alerta, a declarat, miercuri, vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, citat de Mediafax. Vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a spus ca, potrivit datelor transmise din Germania prin Sistemul Rapid de Alerta, este vorba despre o ferma din Romania care ar fi trimis piept de curcan cu reziduuri de antibiotic.

×
Subiecte în articol: carne de curcan antibiotice