x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cursa vaccinurilor anti-COVID-19: Disponibil pentru America Latină în primul trimestru din 2021

Cursa vaccinurilor anti-COVID-19: Disponibil pentru America Latină în primul trimestru din 2021

14 Aug 2020   •   12:21
Cursa vaccinurilor anti-COVID-19: Disponibil pentru America Latină în primul trimestru din 2021

Vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca și Universitatea Oxford, urmează să fie produs în Argentina şi Mexic. Acesta are ca destinaţie ţările din America Latină, cu excepţia Braziliei, și va fi disponibil în primul trimestru din 2021, a anunţat preşedintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, citat de AFP.

"Scurtăm procesul, dar ne aşteptăm să avem rezultate până la sfârşitul lunii noiembrie. Începem fabricarea pentru a avea vaccinul disponibil din primul trimestru al anului viitor.

Toţi mexicanii vor avea acces la vaccin. Cei mai nevoiaşi nu trebuie să îşi facă griji", a declarat Obrador. 

"Ideea nu este de a face profit, ci de a garanta accesul în America Latină", a subliniat și şeful diplomaţiei mexicane, Marcelo Ebrard. Acesta va prezida o reuniune virtuală a Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) pentru a prezenta acordul privind vaccinul şi distribuţia acestuia în regiune.

Argentina şi Mexic vor gestiona producţia şi distribuţia pe continentul latino-american a acestuia, fiind finanțat de Fundaţia Carlos Slim.

Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, a anunţat că Argentina şi Mexic îl vor produce şi distribui în ţările de pe acest continent, cu excepția Braziliei, care a încheiat un acord separat.

''Laboratorul AstraZeneca a semnat un acord cu Fundaţia Slim pentru a produce între 150 şi 200 milioane de vaccinuri destinate întregii Americi Latine, cu excepţia Braziliei.

Acestea vor fi disponibile în primul semestru din 2021 şi vor fi repartizate în mod echitabil între ţări, la cererea guvernelor.

Producţia latino-americană va fi asigurată de Argentina şi Mexic, iar acest lucru va permite un acces rapid şi eficace pentru toate ţările din regiune.

În Argentina, AstraZeneca a ales laboratorul Masayans, care va produce reactivul vaccinului. 

Mexicul va fi responsabil cu ambalarea vaccinului şi finalizarea procesului de producţie", a explicat Fernandez. 

 

×