x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce vaccinurile nu vor putea să oprească răspândirea virusului SARS-CoV-2

De ce vaccinurile nu vor putea să oprească răspândirea virusului SARS-CoV-2

de Giulia Anghel    |    29 Ian 2021   •   13:17
De ce vaccinurile nu vor putea să oprească răspândirea virusului SARS-CoV-2

Oprirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 este incertă. Majoritatea statelor lumii se bazează pe vaccinuri pentru a putea imuniza populația într-un procent suficient de mare pentru a încetini infectarea și, în cele din urmă, eliminarea acestuia, scrie bloomberg.

Însă, chiar și cu aceste tratamente este posibil să nu se atingă nivelul de protecție prea curând, așa numita imunizare de turmă. 

În primul rând nu se știe care este pragul necesar și dacă vaccinurile sunt suficient de puternice. Apoi, a apărut amenințarea noilor tulpini de COVID-19 care pot rezista la vaccinuri.

Covid-19 poate fi eradicat ?

Nu. Până în prezent, variola este singura maladie care a putut fi eradicată. Asta înseamnă că nu mai există nicio persoană infectată, fapt menținut pe termen lung fără măsuri de intervenție continuă. Variola a dispărut, pe de o parte datorită unui vaccin extrem de eficient, iar pe de altă parte fiindcă oamenii sunt singurele mamifere susceptibile de infectare cu acest virus.

În schimb, virusul SARS-CoV-2 se crede că persistă în natură la liliecii potcoavă și se cunoaște faptul că afectează nurcile, pisicile, gorilele și alte animale. Astfel, anihilarea sa ar însemna imunizarea tuturor speciilor susceptibile de dezvoltarea infecției, ceea ce nu este posibil.

Atunci când eforturile de suprimare a unui focar au dus la zero cazuri noi de boală sau infecție într-o zonă definită, pe o perioadă susținută, se poate spune că s-a reușit eliminarea virusului. Nu există însă o definiție oficială a duratei.

O propunere este ca absența COVID-19 să se mențină pentru o perioadă de 28 de zile, ceea ce înseamnă dublul perioadei de incubație. Unele țări, cum ar fi Noua Zeelandă, au obținut zero cazuri noi pentru perioade lungi de timp, folosind închiderea frontierelor, detectarea și izolarea cazurilor. În timpul unei pandemii, eliminarea focarelor repezintă o provocare aproape imposibilă, din cauza revenirii infecțiilor prin persoanele care călătoresc.

Vaccinurile vor elimina infecția ?

E greu de spus. Nu se știe ce procent din populație trebuie să aibă imunitate pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau dacă și cele mai puternice vaccinuri vor putea să prevină răspândirea acestuia.

Un studiu a estimat că, pentru a opri transmiterea, este nevoie ca 55% până la 82% din populație să aibă imunitate, care poate fi realizată fie prin infectare, fie prin vaccinare. Cu toate acestea, imunitatea nu a fost atinsă în Manaus, capitala statului Amazon din Brazilia, chiar și după ce aproximativ 76% dintre locuitori au fost infectați.

Există însă motive să credem că vaccinările în masă vor avea un efect mai bun, deoarece ar putea să ofere o protecție mai puternică și mai durabilă decât trecerea prin boală.

Cât de eficiente vor fi vaccinurile

Studiile realizate de Pfizer/BioNTech și Moderna arată că vaccinurile lor au o eficiență de până la 95%. Totuși, nu au fost publicate date privind capacitatea lor de a preveni dezvoltarea unor infecții asimptomatice sau transmiterea virusului către alte persoane.

Scopul este oprirea infecției și a bolii, oferind așa-numita imunitate sterilizantă. Dar nu se poate întotdeauna. Vaccinul împotriva rujeolei, de exemplu, previne infectarea, astfel încât persoanele vaccinate să nu răspândească virusul, în timp ce tratamentul împotriva tusei convulsive protejează împotriva bolilor grave, dar este mai puțin eficient să oprească infecția.

Încurajator este un studiu al vaccinului Moderna la maimuțe, care a sugerat că acesta va reduce, dacă nu chiar va preveni complet transmiterea ulterioară a virusului.

În schimb, studiile clinice ale vaccinului AstraZeneca indică faptul că eficiența sa este sub 60% pentru stoparea infectărilor, ceea ce face puțin probabilă obținerea imunitatății de turmă.  

Noile tulpini de COVID-19

Cercetătorii au studiat capacitatea anticorpilor din sângele pacienților recuperați de Covid-19 de a le bloca. Unele analize au indicat faptul că varianta din Africa de Sud este îngrijorătoare din cauza numărului și poziției mutațiilor cheie și a eficienței vaccinurilor la acestea.

Mai mulți producători au început să dezvolte versiuni actualizate ale vaccinurilor lor pentru a contracara noile tulpini. Un studiu aflat în stadiul final, efectuat în Marea Britanie și Africa de Sud asupra unui vaccin experimental de la Novavax, pare să fie eficient. Rezultatele intermediare indică faptul că acesta oferă o protecție mult mai mare împotriva tulpinii din Regatul Unit decât cea sud-africană.

Modelarea de către Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății din Seattle prezice că, în cel mai rău scenariu din SUA, transmiterea pe scară largă a variantei sud-africane și a nivelurilor de mobilitate pre-pandemice în rândul celor vaccinați ar putea duce la circa 654.000 de decese din cauza Covid-19, până la 1 mai. Fără transmiterea acestei tulpini, prognoza scade la 595.000 de decese.

Se estimează că doar 38% dintre americani vor fi imuni până la 1 mai și că este puțin probabil ca vaccinarea să fie un factor de încetinire a transmiterii în lunile următoare.

Vaccinurile trebuie să prevină infecția pentru a reduce cazurile

Vaccinurile nu trebuie să fie însă perfecte pentru a avea un beneficiu pentru sănătatea publică.

„Rotavirusul și varicela au fost practic eliminate folosind vaccinuri care sunt foarte bune în prevenirea bolilor severe, dar care nu previn complet infecția la toată lumea”, a spus Helen Petousis-Harris, medic imunolog din Noua Zeelandă. 

Deoarece SARS-CoV-2 se răspândește prin particulele respiratorii din gâtul și nasul unei persoane infectate, un vaccin care reduce cantitatea de virus din căile respiratorii sau frecvența cu care o persoană infectată tuseste poate scădea probabilitatea ca acesta să fie transmis și să scadă numărul efectiv de reproducere.

Ce se întâmplă dacă SARS-CoV-2 nu este eliminat

David Heymann, președintele Grupului consultativ strategic și tehnic al OMS pentru pericolele reprezentate de infecții, a avertizat că virusul SARS-CoV-2 ar putea deveni endemic. Virușii endemici circulă continuu în comunitate, provocând creșterea periodică a infecțiilor. 

Care ar putea fi implicațiile

Nu se știe cum vor evolua lucrurile. Persoanele care au supraviețuit infecției cu COVID-19 și cei vaccinați vor fi probabil protejați împotriva bolii mai mult timp. Este probabil ca reexpunerea la virus sau efectuarea unui rapel la vaccin să întărească protecția. 

Pe măsură ce tot mai mulți oameni dezvoltă imunitate, virusul îi va găsi pe cei care nu sunt încă protejați. Asta însseamnă că vor rămâne vulnerabile persoanele care nu se pot vaccina, deoarece sistemul lor imunitar este compromis sau au alergii la ingredientele tratamentului, ori sunt prea tineri (niciunul dintre vaccinurile autorizate în țările occidentale nu a fost aprobat pentru copii).

Unii oameni de știință au prezis că, odată ce faza endemică este atinsă și expunerea primară la virus are loc în copilărie, SARS-CoV-2 nu poate fi mai virulent decât răceala obișnuită.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: vaccin COVID