x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare

28 Feb 2021   •   17:31
Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare

Cele trei vaccinuri anti COVID-19 aprobate în UE sunt eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie dar oferă o protecție scăzută la cea din Africa de Sud, după cum arată studiile preliminare. Cu toate astea, ele ajută la evitarea formelor severe ale bolii. 

„Depinde de tipul de tulpină. Pe tulpina B 117 din Marea Britanie vaccinul AstraZeneca are eficacitate bună și atacă în mod eficient virusul. Pe tulpina B 1352 din Africa de Sud, studiile preliminare arată că eficacitatea este extrem de redusă. Avem un singur studiu din Africa de Sud pe 2.000 de persoane cu vârsta medie de 31 de ani, adică persoane tinere, și care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecție minimă la simptome ușoare și moderate. Studiul nu a realizat protecție la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment, studiul nu este încă publicat definitiv, ci sunt doar date preliminare”, a scris Răzvan Cherecheș, profesoru de sănătate publică al Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, pe pagina de Facebook RoVaccinare.

Studiile in vitro pe vaccinurile Pfizer și Moderna au arătat că și acestea au o eficacitate mai redusă pe tulpina B1352 din Africa de Sud. 

„Motivul este mutația E484K, o mutație ticăloasă care afectează felul în care proteina țepușă se leagă de celulele din corpul nostru”, explică speciialistul.

Însă trebuie reținut faptul că cele trei vaccinuri oferă protecție la simptomele severe ale bolii, spitalizare și deces. 

„Niciun studiu nu a demonstrat în mod clar că noile tulpini, sau orice mutație ar avea ele, ar afecta în vreun fel protecția dată de toate cele trei vaccinuri: AstraZeneca, Pfizer și Moderna la simptome severe, spitalizare și deces. Și acestea sunt lucrurile care ne interesează. Pe scurt, până la acest moment, suntem ok”, afirmă profesorul.

Mediafax

×
Subiecte în articol: vaccin COVID AstraZeneca