x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ficatul şi plămânul nu au reţea de nervi şi nu resimt dureri

Ficatul şi plămânul nu au reţea de nervi şi nu resimt dureri

de Florin Condurateanu    |    10 Sep 2018   •   20:50
Ficatul şi plămânul nu au reţea de nervi şi nu resimt dureri
Sursa foto: dolgachov/Getty Images/iStockphoto

Specialiştii lansează o versiune cum că e mai bine ca o boală să lanseze semnale printr-o durere, prin ceva febră, prin dureri. Astfel, suferindul este tras de mânecă şi se prezintă la medic. Periculoase peste măsură sunt bolile silenţioase, cele care nu aduc simptome, dar surpă  pe tăcute sănătatea omului şi sunt descoperite în faze avansate. Populaţia ştie greşit şi amănunte despre anumite dureri.

 

Se destăinuie unii: “M-am contrat cu şeful meu, simt că mă înţeapă, că mă doare ficatul!”. E un vaiet greşit, ficatul nu doare decât rar, când o inflamaţie importantă a ficatului forţează o presiune asupra învelişului acestuia. Acest înveliş este străbătut de nervi, deci poate resimţi o durere, ficatul în sine nefiind prevăzut cu o reţea nervoasă. Când apar dureri în zona abdominală dreaptă, acestea provin din circuitul vezicii biliare. Ficatul, în caz de şchiopătare, în funcţionare dă alte semne, o oboselă nejustificată mai ales.

O altă părere în rândul populaţiei cum că “mă doare plămânul, ceva s-a dat peste cap” e la fel de greşită. Plămânul nu are nici el în structura lui nervi, deci nu duce la dureri, doar pleura, învelişul plămânului, e prevăzut cu reţea de nervi, deci resimte dureri. Abordând periculozitatea bolilor fără gălăgie, diabetul nu dă semne, poate să macine organismul şi 10 ani, iar când apar simptome, deja s-au instalat complicaţiile bolii diabetice. Hipertensiunea arterială este un alt exemplu de boală silenţioasă, simptomele sunt vagi, o senzaţie de cap cu pâclă, o ameţeală şi nesiguranţă în mers, urechi înfundate, o presiune recepţionată în ceafă. Pot apărea şi episoade scurte de pierdere a sensibilităţii la membre, chiar uşoare paralizii, tulburări în vorbire şi vedere, dar aceste crize trec în câteva minute. Medicina numeşte aceste episoade accidente vascular cerebrale trecătoare. Din păcate, aceste episoade nu sunt luate în seamă cu prezentarea la medic şi aceste accidente vascular cerebrale tranzitorii anunţă un accident vascular masiv în creier, cu posibile decese şi paralizii.

 

Nu duce la dureri sau alte simptome nici osteoporoza, acea pierdere de substanţă osoasă, apărută mai ales la femei după menopauză. Dar această şubrezire a oaselor provoacă fracturi la traumatisme minore. 

×