x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gesturi care salvează viața în cancerul de sân

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân

de Florin Condurateanu    |    23 Feb 2021   •   08:40
Gesturi care salvează viața în cancerul de sân

Cancerul mamar este o formă de boală neoplazică foarte răspândită la femei, iar depistarea devreme a unor modificări la sâni este de mare importanţă. Tocmai de aceea femeia trebuie să-şi examineze singură sânii de 2-3 ori pe săptămână. Se palpează sânii cu braţul ridicat, dar şi ganglionii din subsuoară şi de sub claviculă.


 

Diagnosticarea cancerului de sâni în fază incipientă este drumul către o rezolvare favorabilă a acestei maladii neoplazice. Chirurgia extirpă tumora, uneori trebuie scos şi sânul, operaţiile sunt reuşite, iar terapia cu citostatice şi cu raze asigură, alături de chirurgie, supravieţuirea şi învingerea maladiei. Bineînţeles că, după 40 de ani, femeile trebuie să se controleze o dată pe an sau la doi ani prin ecografii şi mamografii la sâni. Dar este importantă şi examinarea la 2-3 zile chiar de către femeie a zonei sânilor şi a ganglionilor. La baie femeia trebuie să-şi ridice braţele deasupra capului şi în această poziţie să-şi palpeze sânul. Femeia îşi va presa ţesutul mamar cu degetele prin mişcări circulare continue, atât superficial, cât şi în profunzime. Se inspectează pielea sânului pentru a descoperi prezenţa vreunui eritem şi o retracţie a mamelonului… Îngrijorătoare este şi descoperirea unui edem specific „în coajă de portocală”. Dă de gândit şi o eventuală scurgere mamelonară. De asemenea, se palpează şi ganglionii axilari de la subsoară, ganglionii de sub clavicule pentru a simţi dacă sunt inflamaţi. Care sunt semnele de situaţie canceroasă la sâni?

Prin pipăire, femeia poate să descopere un nodul tumoral ferm, frecvent nedureros prin palpare. În cursul acestei palpări ale sânilor, trebuie să se simtă dacă suprafaţa e neregulată şi dacă nodulul are o mobilitate redusă pe planurile adiacente. Aceste semne sună alarma de caracteristici de malignizare, de cancerizare.

 

Dacă în inspecţia făcută de ea însăşi, femeia observă semne îngrijorătoare, ca: aspect de „coajă de portocală”, nodul cu formă neregulată, dar nedureros, trebuie să se prezinte urgent la medic. 

 

×