x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Hipertensiunea arterială crește riscul de tulburări cognitive și demență

Hipertensiunea arterială crește riscul de tulburări cognitive și demență

09 Iun 2020   •   13:56
Hipertensiunea arterială crește riscul de tulburări cognitive și demență

Hipertensiunea arterială creşte riscul de apariţie a tulburărilor cognitive, arată un studiu al cercetătorilor chinezi, arată China Science Daily, citată de Xinhua.

Specialişti de la Spitalul Huashan al Universităţii Fudan şi de la Spitalul Municipal din Qingdao au efectuat o meta-analiză a 209 studii prospective, la care au participat peste 2,2 milioane de persoane. Au fost colectate date privind presiunea arterială, respectiv presiunea sistolică şi diastolică, presiunea pulsului şi variabilitatea tensiunii arteriale și au analizat influenţa acestora în dezvoltarea tulburărilor cognitive şi a demenţei.

Hipertensiunea la vârsta a doua poate creşte riscul de apariţie a tulburărilor cognitive. Când tensiunea arterială sistolică la vârsta a doua depăşeşte 130 mmHg, riscul de tulburări cognitive şi demenţă creşte semnificativ.

Însă administrarea de medicamente antihipertensive ajută la reducerea riscului de demenţă a persoanelor fără probleme cognitive şi a celor care au simptome uşoare.

Studiul are importanţă  pentru identificarea celor cu risc crescut de tulburări cognitive şi dezvoltarea de strategii de prevenire eficiente.

Cercetarea a fost publicat în jurnalul Hypertension.

×