x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Israelul administrează a treia doză de vaccin Pfizer. Care sunt efectele secundare

Israelul administrează a treia doză de vaccin Pfizer. Care sunt efectele secundare

09 Aug 2021   •   09:36
Israelul administrează a treia doză de vaccin Pfizer. Care sunt efectele secundare

Efectele secundare ale celei de-a treia doze a vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BionTech sunt asemănătoare cu cele după a doua doză, arată un studiu desfășurat în Israel, scrie Reuters.

Peste 240.000 de persoane din această țară au primit al treilea rapel, din care 4.500 în perioada 30 iulie - 1 august. Aceștia din urmă au participat la cercetare. 

Autoritățile administrează cea de-a treia doză cetățenilor de peste 60 de ani pentru a opri răspândirea tulpinii Delta, deși Autoritatea americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu l-a aprobat deocamdată.

Israelul a început în urmă cu aproximativ zece zile să administreze un rapel, a treia doză, persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, ca parte a eforturilor de a încetini răspândirea variantei Delta, care este foarte contagioasă. Aceasta a transformat practic Israelul într-un teren de testare pentru a treia doză înainte de aprobarea sa de către Food and Drug Administration din SUA.

88% dintre participanții la studiu au declarat că în primele zile după al treilea vaccin s-au simțit la fel sau chiar mai bine față de simptomele după doza a doua. 

Totodată, 31% au avut efecte secundare, dintre care cel mai frecvent a fost durere în zona efectuării injecției. Circa 0,4% au avut dificultăți de respirație și 1% au cerut tratament medical.


 

×