x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mituri demontate despre carbohidrați. Plus lista celor care te ajută să slăbești

Mituri demontate despre carbohidrați. Plus lista celor care te ajută să slăbești

06 Mar 2020   •   19:30
Mituri demontate despre carbohidrați. Plus lista celor care te ajută să slăbești
Sursa foto: pixabay.com

De când cu nebunia dietelor și a nutriției sănătoase ați auzit cu siguranță despre carbohidrați. Este denumirea pretențioasă pentru glucide, despre care toți am învățat în școală. Deja lucrurile par mai puțin complicate, nu? Exact ca-n cazul celorlalte elemente, proteine adică aminoacizi și lipide adică grăsimi, există carbohidrați buni și carbohidrați răi dar cu siguranță aveți nevoie de ei în alimentația voastră. Pentru că reprezintă principala sursă de energie pentru organism.

Cei răi sunt cei simpli, adică zahăr rafinat. Fiind molecule mici, sunt foarte rapid metabolizați de organism și energia se eliberează foarte rapid. Și se epuizează la fel de repede. Pe lângă faptul că te îngrași dacă nu consumi caloriile respective, profesorul Mencinicopschi spune că, imediat ce s-a epuizat această energie, apare din nou nevoia de a mânca dulce ceea ce face pancreasul să producă mai multă insulină. Asta duce la oscilații ale glicemiei, apoi la rezistență la insulină și, într-un final, la diabet. Deci nu e bine! Sursele de carbohidrați răi sunt prăjiturile, biscuiții, ciocolată, dulciuri în general și băuturi carbogazoase.

Cei buni, pe de altă parte, sunt carbohidrații complecși. Moleculele sunt mai mari deci și organismul le procesează mai greu iar energia se eliberează treptat. Pe lângă faptul că vei avea energie mai mult timp pentru activitățile tale, tot doctor Menci ne spune că se evită, astfel, șocurile insulinice și variațiile glicemice bruște. Carbohidrații complecși provin din fructe, legume și cereale integrale.

 

De ce nu trebuie eliminați carbohidrații din dietă

Tot profesorul Gheorghe Mencinicopschi zice, iar eu îl cred, că o dietă fără carbohidrați duce la constipație, modificări bruște de dispoziție, stări depresive chiar, amețeli, dureri de cap și de stomac, ba chiar crește riscul bolilor cardiovasculare.

 

Citește mai mult pe andreeasava.ro

×
Subiecte în articol: carbohidrati