x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

15 Apr 2021   •   15:13
Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul anti COVID-19The New England Journal of Medicine, scrie EFE.

Trombozele au survenit la 16 persoane vaccinate din Austria, Germania și Norvegia.

Prima cercetare a analizat 11 pacienți din Germana și Austria, dintre care 9 erau femei, cu vârsta medie de 36  de ani (între 22-49 de ani). La 5-16 zile de la imunizare, acestea au manifestat unul sau mai multe episoade trombotice, iar una a suferit o hemoragie intracraniană mortală. Dintre persoanele care au dezvoltat tromboze, 9 persoane au avut tromboză venoasă cerebrală, 3 tromboză venoasă splanhnică, 3 embolie pulmonară, iar 4 alte tipuri de tromboză. Dintre aceştia, 6 au decedat, iar cinci au dezvoltat o coagulare intravasculară diseminată.
Deşi trombozele au afectat diferite organe, toţi pacienţii aveau anticorpi împotriva proteinei FP4 şi un deficit de plachete sanguine.
Studiul a fost finanţat de Fundaţia Germană de Cercetare și a ajuns la concluzia că imunizarea cu AstraZeneca poate duce la tromboze imunitare, în cazuri rare, din cauza dezvoltării anticorpilor activatori de plachete împotriva FP4.

Al doilea studiu a analizat situaţia a cinci pacienţi din Norvegia, dintre care patru femei şi un bărbat, cu vârste între 32 - 54 de ani, lucrători sanitari. Aceștia au prezentat simptome între cea de-a şaptea şi a zecea zi după prima doză de vaccin. Toate persoanele au dezvoltat tromboze în zone neobişnuite,  unul a avut trombocitopenie gravă, iar patru au avut hemoragie cerebrală masivă, din care trei au decedat.
La fel ca prima cercetare, toţi pacienţii prezentau niveluri ridicate de anticorpi împotriva proteinei FP4, datorită vaccinului. 

Însă studiul Universiității din Oslo arată că dn 130.000 de persoane vaccinate cu AstraZeneca, 5 au dezvoltat tromboze, ceea ce arată că frecvența acestora este foarte redusă.

 

×
Subiecte în articol: AstraZeneca COVID tromboze