x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nu există semnale care să indice ca un nor radioactiv provenind din Japonia să traverseze Ro­mâ­nia

Nu există semnale care să indice ca un nor radioactiv provenind din Japonia să traverseze Ro­mâ­nia

16 Mar 2011   •   20:48

Afirmaţia îi aparţine minis­tru­lui român al Mediului, Laszlo Borbely, la o zi după ce un specia­list de la Meteo France declarase că norul radioactiv ar putea face înconjurul globului în zece zile.

"În ceea ce priveşte România, în mo­men­tul de faţă nu se impun mă­suri suplimentare. Primim în fie­care zi câte o informare de la au­to­ritatea globală care răspunde de controlul activităţilor nucleare. Evident, dacă vor fi unele semnale mai îngrijorătoare, atunci vom vedea ce e de făcut", a afirmat Borbely.

În aceeaşi notă, Institutul de Sănătate Publică a anunţat că populaţia României nu este expu­să în prezent nici unui risc în ur­ma incidentelor de la centralele nu­cleare japoneze. Estimările spe­cialiştilor arată că este im­pro­babil ca un astfel de risc să apară în ur­mătoarea perioadă, deoarece nivelul de radioactivitate, scade în con­diţiile distanţei mari de peste 9.000 de kilometri şi a diluţiei contaminanţilor din atmosferă.

În Bulgaria, o parte a populaţiei a intrat deja în panică. Potrivit No­vinite, mulţi cetăţeni s-au grăbit să cumpere iodură de potasiu. "În ultimele trei zile am vândut mai mult decât normal, iar unii pa­cienţi sunt nemulţumiţi că farmaciile nu au suficientă iodură de potasiu", afirmă un farmacist din Sofia. Eventualul consum de iodură de potasiu fără prescripţia medicului poate fi periculos.

×