x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Obiceiuri la care să renunți pentru sănătatea dinților tăi

Obiceiuri la care să renunți pentru sănătatea dinților tăi

29 Sep 2021   •   17:07
Obiceiuri la care să renunți pentru sănătatea dinților tăi

Obiceiurile stau la baza existenței noastre de zi cu zi - pe unele le-am deprins în copilărie, unele sunt în curs de formare, la altele vrem poate să renunțăm. Și, în aceeași măsură, obiceiurile pot fi bune sau rele, sănătoase sau nesăntoase pentru minte și corp.

 

Deși poate nu le conștientizăm, avem o serie de obiceiuri și în ce privește sănătatea orală - iar dr. Alexandra Mircea ne vorbește astăzi despre obiceiurile mai puțin bune, care ne țin departe, fără să realizăm, de zâmbetul nostru de vis.

 

  1. Onicofagia - roaderea unghiilor

 

Mulți dintre noi ne-am confruntat (sau poate încă ne confruntăm) cu acest obicei, aparent inofensiv pentru dinții noștri. Nu doar că onicofagia este extrem de dăunătoare danturii noastre, însă este și un obicei la care se renunță foarte greu.

 

Roaderea unghiilor duce la ciobirea dinților și la tensiune / durere maxilară. Există multe moduri prin care ne putem ține mâinile ocupate, astfel încât să nu ne mai roadem unghiile - de la lacuri de unghii cu un gust neplăcut și până la geluri care ustură în contact cu saliva, roaderea unghiilor nu e un obicei sănătos. Chiar dacă ne eliberează pe moment de stres sau anxietate, e vital să găsim o alternativă mai „sănătoasă” pentru acest obicei.

 

  1. Periaj agresiv

 

„Îmi periez agresiv dinții, ca să mă asigur că i-am curățat bine” - ai fost și tu vreodată în situația asta? Periajul dentar agresiv nu este un obicei care îți face dinții mai curați ci, dimpotrivă - va conduce către smalț deteriorat și gingie inflamata.

 

Gândește-te la periajul dinților ca la un masaj, și nu ca la o exfoliere fizică - periajul trebuie efectuat de două ori pe zi, blând, cu periuța ținută într-un unghi de 45 grade, și nu trebuie nicidecum să frecăm orizontal. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că periem fiecare grupă dentară și că nu omitem apa de gură și ața dentară.

 

  1. Mestecarea cuburilor de gheață

 

Mulți oameni se confruntă cu acest obicei, deoarece cred că e inofensiv și distractiv - cuburile de gheață nu au zahăr și ne și hidratează, deci nu ne fac niciun rău. Sau nu? În realitate, mușcarea și mestecarea cuburilor de gheață duce la ciobirea dinților și, dacă e un obicei pe care îl realizăm frecvent, la fracturarea lor.

 

Durerile de dinți sunt cauzate și ele de acest obicei, pentru că extremitățile cald / rece declanșează dureri acute în cavitatea orale. În schimb, „ronțăirea” cuburilor de gheață poate fi înlocuită cu guma de mestecat fără zahăr.

 

  1. Dinții ca unelte de desfacere

 

De câte ori nu ai desfăcut capacul unei sticle cu dinții? Acest obicei - alături de ruperea lucrurilor cu dinții, din comoditate, nu face decât să conducă către ciobirea smalțului dentar. La fel de nociv pentru dantură este și să ronțăi diverse obiecte nealimentare, precum capătul pixului sau creionului.

 

  1. Neglijarea controlului de rutină

 

„Nu mă doare, deci nu merg” - ne bazăm adesea pe sintagma aceasta când vine vorba de dentist. În realitate, când survine durerea, organismul nostru ne atenționează că afecțiunea deja este într-un stadiu avansat. Controlul regulat, de rutină, de două ori pe an, ne ajută să identificăm la timp posibile afecțiuni orale. Știai că nu toate cariile sunt vizibile, de exemplu? Însă stomatologul tău le poate identifica.

 

De asemenea, fără vizite la stomatolog nu vei afla dacă ai nevoie de gutieră pentru bruxism, de un implant dentar sau de aparat ortodontic - și cu cât trece mai mult timp, cu atât vei plăti mai mult. Să mergi la stomatolog nu e scump - să nu mergi, este. Pentru că un tratament amânat este un tratament costisitor.

 

Dacă alegi tratamentul cu aparat Invisalign timpuriu, vei fi nevoit să îl porți mai puțin timp, deci costul final va fi mai redus. Dacă alegi să amâni la nesfârșit, vei avea parte de un tratament al cărui invisalign pret va fi mai crescut, iar durata de tratament de asemenea.

 

 

Pe lângă obiceiurile menționate mai sus, este important să facem și o verificare a obiceiurilor noastre alimentare - mâncăm multe dulciuri? Avem parte de vitamine și nutrienți din alimentație? Ne hidratăm suficient cu apă, nu cu...cafea sau vin? Toate aceste aspecte influențează sănătatea dinților noștri; chiar dacă noi le vedem poate ca pe niște micro-obiceiuri inofensive, în timp, ele s-ar putea să ne coste un zâmbet impecabil, timp și resurse financiare.

×